Με έντονους ρυθμούς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις σήμερα στις αγορές με το ευρώ να «χάνει» νωρίτερα τα 1,2700 δολάρια και τη στερλίνα να υποχωρεί ακόμα και κάτω από το 1,5900 έναντι του δολαρίου μετά την εξαιρετικά αρνητική έκθεση πληθωρισμού της Τράπεζας της Αγγλίας.

Με την ευρωπαϊκή κρίση να παραμένει στο επίκεντρο, το δολάριο βρίσκει στήριξη κατά τη συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών, με την ισοτιμία EUR/USD να υποχωρεί σε χαμηλά 4 μηνών δοκιμάζοντας το 1,2682. Το spread των 10ετών ισπανικών ομολόγων διευρύνεται σε επίπεδα ρεκόρ στις 510 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου βρίσκεται πάνω από το 6%. Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε χθες εκροή καταθέσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ τις προηγούμενες ημέρες εν μέσω του πολιτικού αδιεξόδου που περιήλθε η χώρα μετά τις πρόσφατες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τράπεζα της Αγγλίας σήμερα στη δημοσίευση της μηνιαίας έκθεσης πληθωρισμού ανέφερε ότι προβλέπει πτώση του στόχου του πληθωρισμού κάτω από το 2% την επόμενη 2ετία, τονίζοντας, ωστόσο, ότι έχουν αυξηθεί τα βραχυπρόθεσμα πληθωριστικά ρίσκα καθώς η πολιτική αστάθεια στην Ευρωζώνη απειλεί το μέλλον του ευρώ. Έτσι, η βραχυπρόθεσμη εκτίμηση για τον πληθωρισμό (και για το 2013) είναι πάνω από το 2%.

Ο διοικητής της τράπεζας, Mervyn King, ανέφερε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας είναι χαμηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, προσθέτοντας ότι η Βρετανία δεν μπορεί να υπολογίσει τις επιπτώσεις μιας πιθανής διάσπασης του Ευρώ. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της στήριξης της βρετανικής οικονομίας, ενώ τόνισε ότι αν εκτυλιχθούν σημαντικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, οι αγορές assets δεν θα είναι αρκετές με την BoE να πρέπει να ανταποκριθεί με άλλους τρόπους.

Η ελεύθερη πτώση των αγορών τις καθιστά ευάλωτες στο ενδεχόμενο ενός short covering rally. «Κλειδί» για το ευρώ είναι οι ανησυχίες γύρω από την πιθανότητα διάσπασης της Ευρωζώνης. Είτε αυτές να μετριαστούν από μια επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος διάσωσης με «χαλάρωση» των ασφυκτικών δημοσιονομικών μέτρων είτε να μην υπάρξει στροφή οικονομικής πολιτικής τη στιγμή που η Ελλάδα προετοιμάζεται για ένα νέο γύρο –ακόμα πιο κρίσιμων- βουλευτικών εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης