Μια ανατρεπτική κίνηση στην πετρελαϊκή σκακιέρα πέτυχε η Κίνα, η οποία στο εξής θα αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν, πληρώνοντας σε γουάν, σύμφωνα με ιρανικές διπλωματικές πηγές.

Με την κίνηση αυτή στην ουσία τίθεται στο περιθώριο το δολάριο – νόμισμα με το οποίο γίνονταν μέχρι σήμερα οι αγοραπωλησίες αργού – και αρχίζει να χρησιμοποιείται ένα εθνικό νόμισμα, βάζοντας δυναμικά στο παιχνίδι τον αναδυόμενο οικονομικό γίγαντα, την Κίνα. Κι αυτό γιατί οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δεν επιτρέπουν στο Ιράν να δέχεται δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα ήταν και παραμένει η σημαντικότερη αγοράστρια ιρανικού αργού στον κόσμο, ενώ, το τελευταίο διάστημα, οι ΗΠΑ της ασκούν πιέσεις να μποϋκοτάρει το Ιράν λόγω των πυρηνικών.
.
Όπως αναφέρει το BBC, η Κίνα προσπαθεί να προάγει το εθνικό της νόμισμα, χρησιμοποιώντας το ευρέως, αντί για το δολάριο. Από την πλευρά του, το Ιράν χρησιμοποιεί τα έσοδα σε γουάν για να αγοράζει αγαθά και υπηρεσίες από την Κίνα.

Η εξέλιξη φέρνει τα πάνω κάτω στο διεθνές «πετρελαϊκό στερέωμα» και ισοδυναμεί με κόλαφο στο αμερικανικό νόμισμα που μέχρι πρότινος αποτελούσε το σημείο αναφοράς της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς.

Παράλληλα, το δεύτερο πλήγμα έρχεται από παρόμοια συμφωνία του Ιράν με την Ινδία, να πληρώνει σε χρυσό για το πετρέλαιο που θα εισάγει. Εάν αναλογιστούμε για τι ποσοστό κατανάλωσης πρόκειται, το πλήγμα για το πετροδόλλαρο θα είναι πολύ βαρύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης