Αναβάθμιση της Ισπανίας σε «ΒΒΒ+» από τη Fitch

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 26 Απριλίου 2014, 15:38
Αναβάθμιση της Ισπανίας σε «ΒΒΒ+» από τη Fitch
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας σε «BBB+» από «ΒΒB» προχώρησε την Παρασκευή η Fitch Ratings, διατηρώντας σταθερό το outlook.

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος αναβάθμισε σε «ΒΒΒ+» από «ΒΒΒ» και τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης σε ξένο και εγχώριο νόμισμα.

Η Fitch απέδωσε την κίνηση αυτή στους παρακάτω παράγοντες και στις προοπτικές που αυτοί συνεπάγονται:

- Οι κίνδυνοι για την πιστοληπτική αξιοπιστία της Ισπανίας έχουν υποχωρήσει από τον Ιούνιο του 2012, όταν η χώρα υποβαθμίστηκε σε «BBB». Οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν βελτιωθεί, οι οικονομικές προοπτικές έχουν σταθεροποιηθεί και ο κίνδυνος περαιτέρω επιβάρυνσης της οικονομίας από τις τράπεζες έχει εξαλειφθεί.

- Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ισπανίας κατά την τελευταία διετία ήταν ισχυρές. Το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2012-2013 παρά τη συρρίκνωση κατά 2,2% της εγχώριας παραγωγής.

- Η προσαρμογή στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επετεύχθη χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στις εξαγωγές και λόγω της συρρίκνωσης της καταναλωτικής ζήτησης.

-Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο Δημόσιο και στον χρηματοοικονομικό τομέα έχουν βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ισπανικού χρέους.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Απριλίου 2014, 15:38