Για τις 17 Ιουνίου το νωρίτερο αναβάλλεται η επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου, καθώς και της συμφωνίας για τον Μόνιμο Μηχανισμό Διάσωσης της Ευρωζώνης (ESM) από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Στο ενδιάμεσο διάστημα αναμένονται διπλωματικές επαφές της Άνγκελα Μέρκελ με τον νεοκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αμέσως μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, καθώς και οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία επικύρωσης είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, το οποίο επικαλείται στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, τελικά θα υπάρξει μετάθεση, χωρίς όμως να ορίζεται νέα ημερομηνία.

Για την έγκριση του δημοσιονομικού συμφώνου και του ESM απαιτούνται οι ψήφοι των δύο τρίτων των βουλευτών, τόσο στην Άνω όσο και στην Κάτω Βουλή, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ χρειάζεται και ψήφους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι η εμπλοκή συνδέεται με τους όρους που θέτουν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι για προσθήκη μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα. Έκκληση προς τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της Γερμανίας να διεξαχθεί η ψηφοφορία πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου, δηλαδή την 29η Ιουνίου, απηύθυνε χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι όλες οι χώρες που έχουν υπογράψει το δημοσιονομικό σύμφωνο θα πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Ωστόσο, η εκλογή του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας, με βασικό σύνθημα τη διεύρυνση του συμφώνου με αναπτυξιακά μέτρα, αλλάζει τα δεδομένα και αναδεικνύει σε βασικό θέμα τον συσχετισμό των δυνάμενων και τον τρόπο προσέγγισης του γαλλογερμανικού άξονα στα θέματα της κρίσης χρέους.

Το Βερολίνο παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη της νέας Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που θα πραγματοποιηθούν σε δύο γύρους, τη 10η και τη 17η Ιουνίου.

Ο Ράινερ Μπρούντερλε, επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε χθες ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν μπορεί να έχει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον Γάλλο πρόεδρο πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Στο διάστημα αυτό η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει τον χρόνο να διαπραγματευθεί και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία. Από τον Μάρτιο οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν θέσει θέμα φορολογικής μεταρρύθμισης, για να δώσουν θετική ψήφο στο δημοσιονομικό σύμφωνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης