Τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν, ως γνωστόν, μεγάλο και διαρκώς επιδεινούμενο πρόβλημα εσόδων, τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τα έξοδα και τις υποχρεώσεις τους, που αυξάνονται σταθερά και με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Ο νέος «πονοκέφαλος» για τα οικονομικά του συνόλου των ασφαλιστικών ταμείων είναι πια η ανεργία, η ελαστική εργασία και η ανασφάλιστη απασχόληση με «μαύρα» και με μπλοκάκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η μείωση κατά 120.000 των θέσεων εργασίας σημαίνει ήδη μείωση εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 600 εκ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, η αναγκαστική περικοπή ωρών εργασίας που επιβάλλουν οι εργοδότες στοιχίζει εφέτος στα έσοδα των ταμείων άλλα 150 εκ. ευρώ.

Ουσιαστικά, πάνω από 750 εκ. ευρώ έχουν ήδη χαθεί από τους δύο αυτούς παράγοντες, που αλλάζουν σταδιακά τα δεδομένα στην αγορά εργασίας.

Τέλος, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλέψουν με τα γνωστά μπλοκάκια που διατηρούσαν μέχρι πρότινος, βεβαίως χωρίς καταβολές στον ασφαλιστικό φορέα,.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνολική εκτίμηση είναι ότι αυτές οι μορφές απασχόλησης στερούν από τα ταμεία 1,1 δισ. ευρώ τον χρόνο -ποσό κρίσιμο για την ευρωστία και την αντοχή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης