του Κώστα Ιερίδη

Η πολυαναμενόμενη ψήφιση των διατάξεων που εκκρεμούσαν έγινε την Τετάρτη πραγματικότητα κι ως εκ τούτου ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2015 μέσω του Taxisnet.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διατάξεις αυτές αφορούν στα μπλοκάκια, αλλά και στον τρόπο υποβολής δήλωσης για όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Έτσι, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη δημοσίευση στο ΦΕΚ των διατάξεων που ψηφίστηκαν στη Βουλή και την έναρξη της διαδικασίας.

Σε τρεις δόσεις

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος, που θα προκύψει από την εκκαθάριση, θα πραγματοποιηθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, όπως, δηλαδή, συνέβαινε και τις προηγούμενες φορές, δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί σημαντικός αριθμός δόσεων, όπως σχεδίαζε αρχικά το Υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος, που θα προκύψει από την εκκαθάριση, θα πραγματοποιηθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσειςΠότε θα ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης δόσης; Από τον Μάιο, οπότε προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ από το Υπουργείο Οικονομικών αφήνουν να διαρρεύσει ότι θα μπορούσε να υπάρξει βελτιωμένη ρύθμιση για τους φορολογουμένους, εάν τις προσεχείς ημέρες και μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί, αφού οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για άλλου είδους πιο «φλέγοντα» ζητήματα.

Για παράδειγμα, ακόμη δεν είναι γνωστό πόσες και ποιες αποδείξεις θα συλλέγουν οι φορολογούμενοι για να έχουν έκπτωση του φόρου εισοδήματος, ενώ παράλληλα παραμένει «γκρίζα ζώνη» το πώς θα διαμορφωθεί η νέα κλίμακα της φορολογίας.

Το βράδυ της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι θα υπάρξουν επιβαρύνσεις σε ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων, οι οποίες, όμως, θα είναι «λογικές και δίκαιες». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιβαρύνσεις αυτές θα μεταφέρουν το φορολογικό βάρος από τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα στα υψηλά και τα πολύ υψηλά.

Προανήγγειλε ακόμη ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης με τους δανειστές τα νομοσχέδια που αφορούν στα κίνητρα για το πλαστικό χρήμα, την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης