«Πρεμιέρα» σήμερα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet άνοιξε αργά το βράδυ της Πέμπτης και περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος μέχρι τις 30 Ιουνίου, όταν και λήγει η σχετική προθεσμία. Υπενθυμίζεται πως τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι όσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση φόρου 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μέχρι τις 30 Ιουνίου περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν μέσω Taxisnet τη δήλωση φόρου εισοδήματοςΗ διαδικασία απαιτεί μεγάλη προσοχή, καθώς αρκετά πεδία θα είναι προσυμπληρωμένα. Ο κάθε φορολογούμενος πρέπει να ελέγξει τα ποσά που θα αναγράφονται σε μισθούς, συντάξεις και τόκους καταθέσεων για την ύπαρξη τυχόν λαθών. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εφέτος θα αναγράφονται και τα ποσά των δόσεων που έχουν καταβληθεί για εξόφληση δανείων στις τράπεζες. Παράλληλα, ο φορολογούμενος πρέπει να «τσεκάρει» με προσοχή την ορθότητα των στοιχείων των ακινήτων και των αυτοκινήτων που έχει στην κατοχή του και εμφανίζονται στο έντυπο Ε1.

Αναφορικά με τους επιτηδευματίες, πριν αυτοί συμπληρώσουν το Ε1 θα πρέπει να επιλέξουν και να συμπληρώσουν το Ε3 ή το Ε2, εάν εισπράττουν ενοίκια. Στο μενού επιλογής της δήλωσης εμφανίζεται και το επίδομα τέκνων για τους φορολογουμένους που το έλαβαν από τον ΟΓΑ το 2014 με βάση το έντυπο Α21. Μετά τη συμπλήρωση και υποβολή του Ε1, οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για να λάβουν το επίδομα και το 2015.

Πατήστε εδώ για να ενημερωθείτε βήμα βήμα για τη σωστή συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Αποκωδικοποιώντας το Ε1

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχέση με τα προηγούμενα έτη παρατηρούνται τροποποιήσεις στον τρόπο συμπλήρωσης του εγγράφου και τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

Τεκμήρια διαβίωσης (για σπίτια, Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες) και δαπάνες απόκτησης αγαθών θα καταγράφονται αναλυτικά στον πίνακα 5 του εντύπου και θα προστίθενται προκειμένου το άθροισμά τους να συγκρίνεται με το δηλωθέν εισόδημα. Στην περίπτωση που το άθροισμα τεκμηρίων και δαπανών είναι υψηλότερο του εισοδήματος που δηλώθηκε, επιβάλλεται επιπλέον φόρος επί της διαφοράς. Για τον λόγο αυτό, στον σχετικό πίνακα οι φορολογούμενοι καλούνται να αναγράψουν, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες κατηγορίες δαπανών που έκαναν κατά το 2014:

  • δαπάνες για την αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικά
  • δαπάνες για την αγορά ή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης
  • χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε και δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών άνω των 300 ευρώ (εκτός από το Δημόσιο)
  • δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, διτρόχων και άλλων οχημάτων
  • δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 10.000 ευρώ
  • δαπάνες για αποπληρωμή στεγαστικών, καταναλωτικών, προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών.

Πέραν όλων των ανωτέρω, στο νέο έντυπο θα πρέπει να αναγραφούν και τα μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης που έχουν εισπραχθεί από φυσικό πρόσωπο και κάτοικο Ελλάδας, ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος ή παραμένουν στο εξωτερικό.

Σε ό, τι αφορά στις φοροαπαλλαγές, από το νέο έντυπο έχει καταργηθεί ο κωδικός για την αναγραφή του ποσού διατροφής, καθώς παύει να ισχύει η σχετική έκπτωση. Για τον ίδιο λόγο δεν υπάρχει και ο κωδικός για την έκπτωση φόρου από δωρεές ιατρικών μηχανημάτων. Στο εξής, μόνο οι ιατρικές δαπάνες και τα νοσήλια, οι αποδείξεις δαπανών, οι δωρεές και λόγοι αναπηρίας θα μειώνουν την οικονομική επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να αναγραφούν στον πίνακα 7 της δήλωσης, ενώ η φοροαπαλλαγή λόγω αναπηρίας θα πρέπει να αναγραφεί στον πίνακα 3.

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης