ANAΛΥΤΙΚΑ Η ΕΚΘΕΣΗ

Αναταράξεις προκαλεί, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις του ΡΙΚ, η έρευνα του οίκου Alvarez & Marsal, η οποία φέρνει στην επιφάνεια τις γκρίζες ζώνες σε θέματα εποπτείας, εταιρικής διακυβέρνησης, παραλείψεις, απουσία εγγράφων, ανάληψη ρίσκου και των κενών που οδήγησαν την Τράπεζα Κύπρου στη σημερινή κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» παρουσιάζει, όπως υποστηρίζει, ένα μέρος της έρευνας που αφορά την Τράπεζα Κύπρου και τις επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία στοίχισαν ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ στους μετόχους και τους καταθέτες της.

Τα πρόσωπα και οι ενέργειές τους, που έθεσε στο μικροσκόπιο του ο αμερικάνικος οίκος για τη συλλογή καταθέσεων και υλικού είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ανδρέας Ηλιάδης, τέως διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, η μέχρι πρότινος ανώτερη διευθυντική ομάδα αποτελούμενη από τους Γιάννη Κυπρή, Νικόλα Καρυδά, Χριστάκη Πατσαλίδη, Χρήστη Χατζημιτσή, Θεόδωρο Αλέπη, Δέσποινα Κυριακίδου, Μαρία Χριστοφίδου, Κωνσταντίνο Τσολάκη, Κώστα Πίτσιλλο, Ελίζα Λειβαδιώτου, Γιώργο Γεωργιάδη, Γιώργο Κουμαντάρη, Αννίτα Δομιανού, Κυριάκο Τσολάκη και οι τέως διοικητικοί σύμβουλοι Ευδόκιμος Ξενοφώντος, Κώστας Σεβέρης και ο Χρήστος Μουσκής.

Από την Κεντρική Τράπεζα στοιχεία ζητήθηκαν από τον τέως διοικητή της Κεντρικής, Αθανάσιο Ορφανίδη, και τους ανώτερους λειτουργούς Χρήστο Φανόπουλο, Κώστα Πουλλή, Σπύρο Σταυρινάκη και Αργυρώ Προκοπίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα της Alvarez με θέμα «Investigation report Bank of Cyprus – Holdings of Greek Government Bonds» δείχνει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία μέσα από τα έγγραφα, τους σκληρούς δίσκους και τις προφορικές συνεντεύξεις που λήφθηκαν από τα κεντρικά πρόσωπα.

Τα πιο τρανταχτά στοιχεία της έρευνας είναι:

– Οι επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα από ένα επίπεδο και άνω γίνονταν χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

– Δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση και κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν είχαν ολοκληρωμένη εικόνα για την αγορά των ελληνικών ομολόγων.

– Η Κεντρική Τράπεζα για άγνωστο λόγο δεν έκανε ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

– Η δομή των μπόνους για τον κ. Ηλιάδη και τον κ. Κυπρή ήταν εκτός προγραμματισμού της Τράπεζας, γεγονός που προκύπτει ότι η Τράπεζα συνέτεινε σε μια μείωση των μπόνους τους. Τα μπόνους ήταν βασισμένα στην επίδοση της Τράπεζας έναντι του ισολογισμού της.

Στο πόρισμα της έρευνας ο οίκος Alvarez & Marsal αναφέρει ότι ο Χριστάκης Πατσαλίδης διευθυντής του τμήματος Treasury της Τράπεζας Κύπρου, υποστήριξε ότι «το χαρτοφυλάκιο δεν ήταν κερδοφόρο. Επίσης οι στόχοι που είχε θέσει ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Ηλιάδης ήταν μη εφικτοί».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης