Η Bundesbank είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη σταδιακή κατάργηση του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal».

Όπως δήλωσε η πηγή της «WSJ», το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβεί στη διακοπή της επανεκτύπωσης νέων εκδόσεων του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, «θα μπορούσε να θεωρηθεί εύλογο από όλους στο Διοικητικό Συμβούλιο», συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια πηγή δήλωσε επίσης ότι ο κ. Weidmann ήταν αντίθετος σε μία απότομη απόσυρση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ και δεν ήταν ο μόνος. «Υπήρχαν κι άλλοι διοικητές που επέκριναν μία τόσο γρήγορη προσέγγιση» είπε.

Νωρίτερα εφέτος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi είχε δηλώσει ότι το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ «θεωρείται ένα μέσο που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε παράνομες δραστηριότητες. Επομένως, σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε να δράσουμε σε αυτό το μέτωπο».

Ωστόσο, οι πιέσεις για κατάργηση του μεγαλύτερου σε ονομαστική αξία τραπεζογραμματίου της ΕΚΤ έχουν βρει σθεναρή αντίσταση στη Γερμανία, όπου οι πληρωμές με μετρητά εξακολουθούν να είναι πολύ συνηθισμένες και οι πολίτες τοποθετούν πολύ υψηλά την αξία της προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων. Ορισμένοι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι η εξάλειψη των τραπεζογραμματίων υψηλής ονομαστικής αξίας αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σταδιακή κατάργηση των μετρητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αναμένεται να ληφθεί στις αρχές Μαΐου, που έχει μία μη νομισματική συνεδρίαση προγραμματισμένη για τις 4 Μαΐου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης