Στο ενδεχόμενο να χορηγηθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να αποπληρώσει τα χρέη της αναφέρθηκε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ewald Nowotny, αλλά προειδοποίησε ότι η Αθήνα θα πρέπει πρώτα να κάνει σημαντικά βήματα μεταρρύθμισης.

“Η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν περιορισμένες νομικές δυνατότητες για την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι για να μειωθεί το φορτίο του χρέους” είπε ο Nowotny ο οποίος επίσης είναι ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει τελικά για την παράταση της διάρκειας του χρέους” δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten.

Ακόμη υποστήριξε ότι παρότι ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει υποχωρήσει σημαντικά, παραμένει υπαρκτό το ενδεχόμενο ενός “ατυχήματος” καθώς το νέο πρόγραμμα διάσωσης δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

“Υπάρχει πολύ πιο εποικοδομητικό κλίμα διαπραγματεύσεων τώρα επομένως υποθέτω ότι μία λύση θα βρεθεί στο τέλος της ημέρας” είπε ο Nowotny.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας στους επικριτές που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα ανέκαμπτε ταχύτερα εκτός ευρωζώνης, ο Nowotny είπε ότι αυτό πρόκειται περί αυταπάτης και πως η μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα θα προκαλούσε “οικονομικό δράμα” για την Αθήνα αλλά συγκριτικά μέτρια θέματα για την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης