Κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, μετά και την άνοδο του κόστους δανεισμού για Γαλλία και Ισπανία σε δημοπρασίες κρατικών ομολόγων. Μέσα σε αυτό το κλίμα, με πτώση έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπισήμως με πτώση 1,3% στις 957,62 μονάδες, ενώ πλήγμα δέχθηκαν για άλλη μία φορά οι τράπεζες, αλλά και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις χρηματαγορές, ιδιαίτερα απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας 10ετών ισπανικών ομολόγων, καθώς η Μαδρίτη κλήθηκε να καταβάλει το υψηλότερο επιτόκιο από το 1997 – ελαφρώς κάτω του 7%.

Συγκεκριμένα, το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να αντλήσει 3,6 δισ. ευρώ από την πώληση των 10ετών ομολόγων, εντός των στόχων του για ποσό μεταξύ 3 και 4 δισ. ευρώ.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο σκαρφάλωσε όμως στο 6,957% και είναι το υψηλότερο από το 1997, όταν το μέσο επιτόκιο ανερχόταν στο 7,26%. Το δεύτερο μεγαλύτερο επιτόκιο – 5,986% – που κατέβαλε φέτος η Ισπανία για 10ετή ομόλογα ήταν στις 21 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης