Ανταπόκριση των φορολογουμένων στη ρύθμιση εξπρές αναμένει το Υπ. Οικονομικών

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015, 20:47
 Ανταπόκριση των φορολογουμένων στη ρύθμιση εξπρές αναμένει το Υπ. Οικονομικών
Την ανταπόκριση των φορολογουμένων για την εξόφληση ή τακτοποίηση των οφειλών τους εντός της νέας προθεσμίας, της Παρασκευής 27 Μαρτίου, που προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προσδοκά το Yπουργείο Οικονομικών.

Στο υπουργείο θεωρούν ότι η νέα ρύθμιση αποτελεί ευκαιρία για τους φορολογουμένους να εξοφλήσουν με πολύ ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές τους και εκτιμούν ότι θα υπάρξει αυξημένη ανταπόκριση, η οποία θα δώσει ανάσα στα δημόσια έσοδα.

Στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή προβλέπεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να καταβάλουν μέρος ή το σύνολο χρεών που έχουν προς την εφορία κερδίζοντας παράλληλα ίσο ποσοστό των προσαυξήσεων με το κεφάλαιο που εξοφλείται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, «οποιαδήποτε εκούσια καταβολή, έως και τις 27 Μαρτίου 2015, συνολικής ή μέρους βεβαιωμένης στη Φορολογική Διοίκηση οφειλής εκτός ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας, απαλλάσσεται κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που τη βαρύνουν. Ως προς τις οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένη συμφωνία, ισχύει η ίδια απαλλαγή για την εκούσια εξόφληση, του συνόλου της υπολειπόμενης βασικής οφειλής».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις το οποίο έχει αναρτηθεί για διαβούλευση δίνει προθεσμία έως τις 27 Απριλίου, για την πληρωμή εφάπαξ ή μερικά ληξιπρόθεσμων οφειλών βεβαιωμένων έως την 1η Μαρτίου με κέρδος ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων από το κεφάλαιο που εξοφλείται. Επίσης, σύμφωνα με νομοσχέδιο, οι οφειλέτες θα μπορούν έως το τέλος Μαΐου να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 100 δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων που κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσό που εξοφλείται.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015, 20:47