Αντίδραση ΟΒΕ για το πλαφόν στα καύσιμα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011, 17:15
Αντίδραση ΟΒΕ για το πλαφόν στα καύσιμα
«Απαράδεκτη και επιλεκτική» χαρακτηρίζει την εφαρμογή πλαφόν στα καύσιμα η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά δεν τόλμησε να το εφαρμόσει, όπως σαφέστατα ορίζει το άρθρο 20 του νόμου 3054/2002 για όλα τα στάδια διακίνησής της» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία και προσθέτει ότι η κυβέρνηση περιορίζεται στο να εφαρμόζει επιλεκτικά το νόμο καθορίζοντας για τις Κυκλάδες μόνο τη τιμή λιανικής, ενώ για Δωδεκάνησα και Χίο την τιμή λιανικής και χονδρικής.

«Η αδικία και η άνιση μεταχείριση είναι οφθαλμοφανής. Επιπλέον και εκεί που επιβάλει ανώτατη τιμή χονδρικής, χθες και σήμερα συνάδελφοι αγόρασαν υψηλότερα από τη τιμή που όρισε το υπουργείο. Ο επόμενος εφοδιασμός των πρατηρίων αυτών θα είναι μετά από 5 με 7 ημέρες. Η ζημία θα είναι μεγάλη» αναφέρει η ΟΒΕ εκτιμώντας ότι οι βενζινοπώλες που τους επιβάλλεται μονομερές πλαφόν μόνο στη λιανική θα είναι και πάλι όμηροι της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών στα προηγούμενα στάδια.

Η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ότι εμφανίζονται γενικευμένα κρούσματα χονδρικών τιμών ίσων ή μεγαλύτερων από το πλαφόν με αποτέλεσμα να αδυνατούν να λειτουργήσουν τα πρατήρια και να απειλούνται με αυτόφωρο και βαριά πρόστιμα.

Στους νομούς που επιβλήθηκε πλαφόν και στη χονδρική, η διαφορά με τη λιανική τιμή είναι 7 λεπτά το λίτρο. Αυτή η διαφορά χονδρικής - λιανικής, όπως εκτιμά η ομοσπονδία, θα μπορούσε να επιβληθεί σε όλες τις περιπτώσεις των νομών που επιβλήθηκε πλαφόν και έτσι να διασφαλίζονταν οι βενζινοπώλες και οι καταναλωτές και προσθέτει ότι ''δεν μπορούν να συγκρίνονται οι χαμηλές τιμές του Νομού Αττικής, που είναι γνωστό πως είναι προϊόν όχι του ανταγωνισμού, αλλά του λαθρεφοδιασμού της νοθείας και της κλοπής. Εκτός αν αυτό θέλει το υπουργείο να εφαρμοσθεί και να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα''.

Η ομοσπονδία προειδοποιεί ότι ενδεχομένως υπάρξουν, και με αυτή την απόφαση του υπουργείου, τα ίδια φαινόμενα όπως με το πλαφόν του περασμένου Μαΐου που στις περιοχές που δεν μπήκε πλαφόν και στη χονδρική οι πρατηριούχοι αγόραζαν ακριβότερα από την ανώτατη τιμή λιανικής που όριζε το πλαφόν.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011, 17:17