Με… κραδασμούς ξεκινά η νέα εβδομάδα στις αγορές εν αναμονή της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, της πρώτης για το 2012 με αντικείμενο το περίφημο δημοσιονομικό σύμφωνο κι ενώ η συμφωνία για το ελληνικό PSI φαίνεται να τελειοποιείται στις λεπτομέρειες πριν ανακοινωθεί επισήμως.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα στηρίξουν τις πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια πιστωτική κρίση. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο υψηλότερου ορίου χρηματοδότησης για την ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα. Το δημοσιονομικό σύμφωνο θα υποστηρίζει αυτόματο μηχανισμό επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής του (αρμοδιότητα που αναλαμβάνει το ευρωπαϊκό δικαστήριο), ενώ το όριο στα δομικά ελλείμματα θα τεθεί στο 0,5%. Το δημοσιονομικό σύμφωνο θα τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή του από 12 χώρες της Ευρωζώνης, ενώ δεν θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια του μηχανισμού ESM οι χώρες που δεν θα το επικυρώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλίμα είναι σε γενικές γραμμές αρνητικό με το ευρώ να δέχεται πιέσεις, όπως και τα νομίσματα υψηλών αποδόσεων, δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ενώ, αντίθετα, κέρδη σημειώνουν το δολάριο και το γιεν.

Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών οικονομικών ανακοινώσεων, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε τον Ιανουάριο ελαφρώς αν και διέψευσε τις καλύτερες μέσες προσδοκίες της αγοράς. Παράλληλα, η Ιταλία άντλησε 3,574 δισ. ευρώ από 5ετή ομόλογα με μέσο επιτόκιο 5,390% από 6,47% αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας. Χαμηλότερη αν και πάνω από το 6% ήταν η απόδοση από την πώληση 10ετών ομολόγων. Πάντως, το χαμηλότερο κόστος δανεισμού δεν πρόσφερε ανακούφιση με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου να διευρύνεται άνω του 6%.

Αρνητικά είναι τα νέα και από την Πορτογαλία με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διευρύνεται πάνω από το 15,60% σε νέα ιστορικά υψηλά και τη χώρα παρά τις επίπονες δημοσιονομικές προσπάθειες να βρίσκεται μια ανάσα από ένα δεύτερο πακέτο στήριξης. Στην Ισπανία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο, όπως αναμενόταν, στο 0,3%, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 2012 το 23,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ευρώ ξεκίνησε σήμερα την ημέρα από το 1,3221 για να καταγράψει χαμηλό στα 1,3110 δολάρια. Πάντως, τα κερδοσκοπικά «σορταρίσματα» στο ενιαίο νόμισμα κατέγραψαν νέο ρεκόρ πάρα την ανάκαμψη του EURUSD πάνω από τα 1,30 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της CFTC. Πρόκειται για την πέμπτη εβδομάδα που οι συνολικές θέσεις πώλησης στο ευρώ σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ.

Η ισοτιμία EURJPY υποχωρεί κάτω από τα 101,00 γεν, το AUDUSD διαπραγματεύεται κάτω από το 1,0600 με ημερήσιο χαμηλό στο 1,0525, ενώ πιέσεις δέχεται και η στερλίνα κάτω από τα 1,5700 δολάρια.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης