Οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων θα τεθούν σε εφαρμογή με την καταβολή των συντάξεων για τον μήνα Μάιο. Οι μειώσεις έχουν αναδρομική ισχύ από την 1.1.2012 και θα παρακρατηθούν σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Αυτά προβλέπονται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, κατ’ εφαρμογήν του νόμου 4051/2012. Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, προβλέπεται ποσοστιαία μείωση από 1.1.2012 στα ποσά μηνιαίων επικουρικών συντάξεων που καταβάλλονται από:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ)

β)τους τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ)

γ) το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τους τομείς αυτού ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΑΔΚΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

δ) το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ)

ε) τους τομείς του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ)

στ) τον κλάδο ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ, ΤΑΥΤΕΚΩ.

Συγκεκριμένα, οι καταβαλλόμενες από τους ανωτέρω φορείς επικουρικής ασφάλισης μηνιαίες επικουρικές συντάξεις μειώνονται από την 1.1.2012 ως εξής:

– οι συντάξεις έως 250 ευρώ κατά ποσοστό 10% στο συνολικό ποσό -το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200 ευρώ

– οι συντάξεις από 250,01 ευρώ έως 300 ευρώ κατά ποσοστό 15% στο συνολικό ποσό – το ποσό της μηνιαίας σύνταξης μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 255 ευρώ.

Μείωση συντάξεων ΕΤΕΑΜ και ΕΤΑΤ

Με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι από την 1.1.2012 στο 50% του συνολικού ποσού της μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος επανέρχεται μείωση κατά 12% στο τμήμα του ανωτέρω ποσού και υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Για την ανωτέρω μείωση λαμβάνεται υπ’ όψιν το ποσό της καταβλητέας την 1.1.2012 κύριας σύνταξης.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης