Έντοκα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, με επιτόκια που υπερβαίνουν το 5%-5,5% θα μπορούν να προμηθεύονται από την Τρίτη οι ιδιώτες αποταμιευτές.

Η απόδοσή τους σημαίνει και σημαντικό κέρδος για τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες, που αγόρασαν το 5-ετές ομόλογο σταθερού επιτοκίου 6,10% και λήξης 20 Αυγούστου 2015, και το διαθέτουν στο κοινό μόλις με 5,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση θα είναι αφορολόγητη, εφόσον οι τίτλοι διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους (το 2015) και αποκτηθούν από 2 έως 9 Φεβρουαρίου.

Το ζήτημα πλέον είναι το ποσό των ομολόγων που θα διαθέσουν τελικά στους ιδιώτες οι τράπεζες, αλλά και η τιμή διάθεσής τους. Από τα συνολικά 8 δισ. ευρώ που αγόρασαν από το Δημόσιο, αναμένεται να δοθούν στο πλατύ κοινό τουλάχιστον τα 500 εκατομμύρια, με απόδοση περίπου 5,5%. Σε τέτοια περίπτωση, το κέρδος για τις τράπεζες θα ξεπεράσει τα 3-5 δισ. ευρώ, πέρα από τα περίπου 80 εκατ. ευρώ που αποκόμισαν ως προμήθεια οι ανάδοχοι της έκδοσης.

Σημειώνεται ότι, επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων από ιδιώτες είναι η καταχώρησή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η αστυνομική ταυτότητα και ο Α.Φ.Μ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης