Αποδεσμεύτηκαν 35,5 δισ. ευρώ του ελληνικού δανείου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012, 17:58
Αποδεσμεύτηκαν 35,5 δισ. ευρώ του ελληνικού δανείου
Μέρος του νέου δανείου προς την Ελλάδα αποδεσμεύτηκε σήμερα, ύψους 35,5 δισ. ευρώ που αφορά άμεσα τη μερική διαγραφή του χρέους της χώρας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αποδεσμευτεί την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε έκανε αυτές τις δηλώσεις από το Βερολίνο μετά το πέρας μίας τηλεδιάσκεψης του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων της Ελλάδας, που ήταν βασικός όρος για να λάβει η χώρα το νέο δάνειο ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παρόλα αυτά μόνο ένα μέρος αυτού του δανείου, το οποίο αφορά άμεσα την ανταλλαγή χρέους, δηλαδή 35,5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν ως βοήθεια στις τράπεζες για να προσφέρουν εγγυήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αποδεσμεύθηκε σήμερα.

Το υπόλοιπο ποσό των 94,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα θα αποδεσμευτεί την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε ο Σόιμπλε, όταν θα πληρούνται «οι επίσημες προϋποθέσεις», επισημαίνοντας όμως ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την καταβολή του. «Δεν έχει τελειώσει το ζήτημα, όμως κάναμε ένα μεγάλο, σημαντικό βήμα», υπογράμμισε ο Σόιμπλε αναφερόμενος στην επιτυχημένη ανταλλαγή ελληνικού χρέους, ενώ εξέφρασε την «πεποίθησή μου ότι ακολουθώντας αυτό το δρόμο θα υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα», δηλαδή η ανάταξη των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας.

Ο Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το ελληνικό σενάριο, με τη μερική διαγραφή του χρέους, σε άλλη χώρα της ευρωζώνης.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012, 18:02