Αποκλείει το «κούρεμα», όχι όμως και το Grexit, o Νοβότνι

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015, 13:52
Αποκλείει το «κούρεμα», όχι όμως και το Grexit, o Νοβότνι
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να συμφωνήσει σε καμία περίπτωση σε μια νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, διότι από νομική άποψη αυτό θα ήταν απαγορευμένη κρατική χρηματοδότηση» τονίζει ο διοικητής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τάγκες Τσάιτουνγκ», αναφέρει ότι κάποιοι εμπειρογνώμονες αναμένουν πως, αντί μιας διαγραφής, θα μπορέσει να υπάρξει διαπραγμάτευση για παράταση του χρόνου αποπληρωμής και τονίζει πως σε κάθε περίπτωση το «κλειδί» το έχουν τώρα οι Έλληνες, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν τα προγράμματα.

Σύμφωνα με τον κ. Νοβότνι, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πραγματικές αποφάσεις παίρνονται στην ίδια την Ελλάδα, όπως επίσης ότι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λήγει στις αρχές Μαρτίου και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να προκύψουν στενά χρονικά περιθώρια.

«Χωρίς πρόγραμμα σε ισχύ, επηρεάζονται εξαιρετικά αρνητικά οι δυνατότητες της ΕΚΤ να παραχωρήσει δάνεια σε ελληνικές τράπεζες και άρα υπάρχει σοβαρή χρονική πίεση» αναφέρει.

Ο διοικητής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμά πως μια ενδεχόμενη χρεοκοπία και μια έξοδος από το ευρώ αυτήν τη στιγμή θα ήταν «μια καταστροφή για την Ελλάδα», επισημαίνοντας ωστόσο πως από καθαρά νομική άποψη μια έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι δυνατή, η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει συνολικά την Ε.Ε. -και μια επανένταξή της πρέπει να εξεταστεί όπως μια τελείως νέα ένταξη, που πρέπει να εγκρίνουν όλες οι άλλες χώρες της Ε.Ε.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως μια έξοδος από τη νομισματική ένωση μακροπρόθεσμα δεν θα βοηθούσε καθόλου τους Έλληνες στην ανταγωνιστικότητα και το εξωτερικό χρέος, το οποίο θα παρέμενε σε ευρώ, θα αυξανόταν έπειτα από μια αναπόφευκτη υποτίμηση, ενώ τα εισοδήματα των Ελλήνων θα συρρικνώνονταν μαζικά.

Ερωτηθείς πόσο πιθανή είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ο Έβαλντ Νοβότνι απαντά ότι δεν θα απέκλειε τελείως ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο, ωστόσο, όπως υποστηρίζει, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο και σίγουρα ανεπιθύμητο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο διοικητής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει τη γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία επιτρέπεται η αγορά από την ΕΚΤ ομολόγων από χώρες σε κρίση, γνωμάτευση, η οποία, όπως σημειώνει ο κ. Νοβότνι, αποτελεί επιβεβαίωση της δικής του θέσης.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015, 13:52