Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την κίνηση στα super markets και cash & carry, καθώς το 2010 – για πρώτη χρονιά την τελευταία εικοσαετία – η αξία της συνολικής αγοράς γνώρισε, σύμφωνα με την ICAP GROUP, αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής σε σχέση με το προηγούμενο έτος (-1,4%).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αξία των συνολικών πωλήσεων του κλάδου των super markets και cash & carry παρουσίασε περαιτέρω μείωση (εκτιμώμενο ποσοστό 2%-3%) το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο έντονος ανταγωνισμός που παρατηρείται μεταξύ των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που κυριαρχούν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, επηρεάζει τη συνολική ζήτηση και οδηγεί τις εταιρείες στην αναζήτηση νέων στρατηγικών ανάπτυξης. Σχετικά με τον βαθμό συγκέντρωσης, τρεις και πέντε από τις μεγαλύτερες αλυσίδες του κλάδου συγκέντρωσαν αντίστοιχα το 36% και 51% της συνολικής αγοράς το 2010.

Φυσικά, άλλαξε και η καταναλωτική συμπεριφορά, με τους πελάτες να ψωνίζουν πλέον τα «απαραίτητα» αγαθά, περιορίζοντας τις δαπάνες για τα λοιπά προϊόντα.

Τα τρόφιμα και τα ποτά κατέλαβαν το 75% των συνολικών πωλήσεων το 2010. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών εκτιμάται στα 334 ευρώ το 2011, μειωμένη κατά 3,7% σε σχέση με το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών.

Οι συνολικές πωλήσεις των 82 επιχειρήσεων του δείγματος σημείωσαν μικρή αύξηση (1,1%) το 2010 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τα δε μικτά κέρδη παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα (-0,05%).

Η σημαντική αύξηση των λοιπών λειτουργικών εξόδων (5,8%) οδήγησε στην επιδείνωση του συνολικού λειτουργικού αποτελέσματος κατά 75,3% το 2010/09.

Τελικά, τα κέρδη προ φόρου των συγκεκριμένων εταιρειών μειώθηκαν σημαντικά (κατά 84,1%), ενώ και τα κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 32,6%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης