Αποπληρωμή των funds με νέα ομόλογα προτείνει η Αργεντινή

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014, 13:56
Αποπληρωμή των funds με νέα ομόλογα προτείνει η Αργεντινή
Ανταλλαγή των παλιών «κουρεμένων» ομολόγων της Αργεντινής με νέα που θα εκδοθούν υπό το αργεντινικό δίκαιο επιδιώκει το Μπουένος Άιρες, ώστε να παρακάμψει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη Νέα Υόρκη και να μπορέσει να πληρώσει κανονικά τα τοκοχρεολύσια.

Η πρόταση, τη σχετική νομοθεσία την οποία παρουσίασε με διάγγελμα η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, δείχνει ότι βρίσκεται μακριά το ενδεχόμενο συμφωνίας στη διαμάχη με τα κερδοσκοπικά fund.

Το σχέδιο προβλέπει την ανταλλαγή των ομολόγων που έχουν ήδη εκδοθεί με νέα ομόλογα που θα υπόκεινται στο αργεντινικό δίκαιο και θα εξυπηρετούνται μέσω της Banco Nacion, αντί της αμερικανικής New York Mellon.

H πρόταση καλεί επίσης και όσους ομολογιούχους δεν είχαν πάρει μέρος στο «κούρεμα» να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Φέρνοντας έτσι πλήρως τα ομόλογα στη δική της δικαιοδοσία, η Αργεντινή ευελπιστεί ότι το αδιέξοδο θα παρακαμφθεί οριστικά.

Τον Σεπτέμβριο, το Μπουένος Άιρες πρέπει να εξυπηρετήσει εκ νέου τοκοχρεολύσια.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη διαβιβάσει από τον Ιούνιο στη New York Mellon τα 539 εκατ. δολάρια σε τόκους που έπρεπε να πληρωθούν για τα «κουρεμένα» ομόλογα.

Εξαιτίας όμως της προηγούμενης απόφασης του αμερικανού δικαστή Τόμας Γκριέσα, ο οποίος είχε κρίνει υπέρ των κερδοσκοπικών fund που είχαν «ακούρευτα» ομόλογα, τα κεφάλαια για τους τόκους των «κουρεμένων» ομολόγων δεν μπορούσαν να πληρωθούν πριν η Αργεντινή αποζημίωνε τα fund.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014, 13:56