Την πάγια θέση του ότι η διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν μπορεί να βασίζεται στα χρήματα των φορολογουμένων εξέφρασε ο Μichel Βarnier.

Σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα «The Times», o Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα και τον Ανταγωνισμό εξηγεί ότι η έξοδος από την κρίση συνδέεται άμεσα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χρηματοπιστωτικός τομέας γι αυτό και χρειάζεται η κατάρτιση ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για να εξέλθουμε από την κρίση και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε αποφασιστικά μέτρα για να ενισχύσουμε το τραπεζικό μας σύστημα και να το θέσουμε στην υπηρεσία των καταναλωτών της πραγματικής οικονομίας. Οι τράπεζες και οι Αρχές θα χρειαστεί να καταρτίσουν σχέδια εκ των προτέρων για να αντιμετωπίσουν πιθανά σενάρια ώστε οι τράπεζες να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις και να υπερβαίνουν τις δυσκολίες μόνες τους», αναφέρει.
«Εάν, παρόλα αυτά, μια τράπεζα αντιμετωπίσει προβλήματα, οι Αρχές πρέπει να δρουν άμεσα», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Barnier, ανάμεσα στα ενδεχόμενα παρεμβατικά μέτρα περιλαμβάνονται η αντικατάσταση των διευθυνόντων συμβούλων των τραπεζών ή η σύγκληση των μετόχων ώστε να πείθονται να υιοθετούν έκτακτα μέτρα ή, σε ακραίες περιπτώσεις, η πώληση μιας προβληματικής τράπεζας σε μια βιώσιμη ανταγωνίστριά της.

«Έχουμε ευθύνη να προετοιμαστούμε για το μέλλον και να διασφαλίσουμε ότι θα αποφύγουμε το λάθος να έχουμε τράπεζες που διασώζονται από τους φορολογούμενους ή να τους επιτρέπουμε να παραμένουν στην αγορά ως ατυχείς “νεκροζώντανες” τράπεζες», καταλήγει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης