Αποχωρεί από τη Ρωσία η General Motors

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015, 17:39
Αποχωρεί από τη Ρωσία η General Motors
Την πρόθεσή της να αποσυρθεί από την αγορά της Ρωσίας, όπου οι πωλήσεις της έχουν εκμηδενιστεί, ανακοίνωσε η General Motors, ενώ σκοπεύει να κλείσει και το εργοστάσιο της Opel στην Αγία Πετρούπολη.

«Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την αποφυγή μιας μεγάλης επένδυσης σε μια αγορά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της οποίας εγείρουν μεγάλες προκλήσεις», αναφέρει ο πρόεδρος της GM Νταν Άμαν σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το εργοστάσιο της GM στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, θα σταματήσει την παραγωγή του στα μέσα του 2015, ενώ η εταιρεία θα σταματήσει να συναρμολογεί οχήματα Chevrolet στο ρωσικό εργοστάσιο GAZ φέτος.

Η Opel θα έχει αποσυρθεί πλήρως από τη ρωσική αγορά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 και θα στραφεί στην πολύ πιο περιορισμένη αγορά των πολυτελών και πολύ πιο ακριβών οχημάτων, προσφέροντας ορισμένα αυτοκίνητα Cadillac και Chevrolet κατασκευασμένα όμως στις ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε επιτύχει το απαιτούμενο επίπεδο προσαρμογής στην τοπική αγορά για να κατασκευάζουμε μεγάλα οχήματα στη Ρωσία και το περιβάλλον της αγοράς δεν δικαιολογεί μια μεγάλη επένδυση για να προσαρμοστούμε» στις ανάγκες της ρωσικής αγοράς, εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Opel, ο Καρλ-Τόμας Νόιμαν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 38% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο.

Οι προοπτικές της ρωσικής αγοράς «δεν είναι καλές, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά επίσης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», εξήγησε ο Νόιμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Η General Motors ανέφερε ότι οι έκτακτες δαπάνες που θα γίνουν στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων αυτών θα εγγραφούν στα αποτελέσματα χρήσεως του πρώτου τριμήνου του 2015. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμά ότι οι κινήσεις αυτές θα της στοιχίσουν 600 εκατ. δολάρια.

Επιμέλεια: Χ.Μ. 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015, 17:39