Του Κώστα Ιερίδη

Την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου για όσους δεν πληρώνουν τα χρέη στην ώρα τους προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Το νέο καθεστώς θα αργήσει ακόμη να ισχύσει, αφού θα πρέπει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να δημιουργηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα συγκεντρώνει τα στοιχεία των εταιρειών​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να μπει τέλος στο φαινόμενο των πλουσίων με χρεοκοπημένες εταιρείες που κάνουν χρήση ευνοϊκών ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των χρεών τους. Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι από τη στιγμή που θα καταθέσει ένας μεγαλοοφειλέτης αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό, επιτρέπεται στους πιστωτές του (με τους οποίους διαπραγματεύεται) να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα του.
Στο πρόσφατο παρελθόν, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έπειτα από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα ξεκίνησε τη διασταύρωση περίπου 100 «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων με τις κινήσεις λογαριασμών των υπόπτων φοροδιαφυγής που έχουν παραδώσει οι τράπεζες στις ελεγκτικές αρχές. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί εάν τα θαλασσοδάνεια που προορίζονταν για τις εταιρείες μετατράπηκαν σε προσωπικά. Ωστόσο, εκείνοι οι έλεγχοι δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Πώς αίρεται το απόρρητο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου, όσον αφορά στις διαγραφές των επιχειρηματικών οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, προαφαιρείται το 60% των απαιτήσεων που έχουν προκύψει από τον καταλογισμό αυτοτελών προστίμων και το 40% από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

​Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι με το που καταθέσει ένας οφειλέτης αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού, ανοίγει ο δρόμος για διασταύρωση των τραπεζικών καταθέσεών τουΗ αφαίρεση αυτών των ποσοστών δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε απομείωση της απαίτησης του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων που ξεπερνά το 30% της αρχικής συνολικής απαίτησης. Ωστόσο, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι με το που καταθέσει ένας οφειλέτης αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού, δίνεται, αυτόματα, το δικαίωμα στους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις πιστωτές να επεξεργαστούν και να διασταυρώσουν την ακρίβεια και ορθότητα των δεδομένων του. Πρακτικά, αίρεται το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων και το φορολογικό απόρρητο που έχει προβλεφθεί από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Βέβαια, το νέο καθεστώς θα αργήσει ακόμη να ισχύσει, αφού θα πρέπει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να δημιουργηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα συγκεντρώνει τα στοιχεία των εταιρειών. Γι’ αυτό, η άμεση παρενέργεια που θα προκαλέσει θα είναι οι νέες καθυστερήσεις αποπληρωμής ή ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης