Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Φαληρικό Όρμο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012, 15:56
Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Φαληρικό Όρμο
Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων για τη μελέτη κατασκευής που θα αποτελεί τοπόσημο στην κατάληξη της κεντρικής προβλήτας του Μητροπολιτικού Πάρκου στον Φαληρικό Όρμο, προκηρύσσει η Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αντικείμενο του διαγωνισμού, στον οποίο θα απονεμηθούν χρηματικά βραβεία συνολικού ύψους 20.000 ευρώ, αποτελούν η διαμόρφωση της εξέδρας και η δημιουργία κατασκευής επί αυτής, σύμφωνα με το masterplan του Ρέντζο Πιάνο, που θα βρίσκονται στην απόληξη προβλήτας μήκους 100μ. και πλάτους 9 μ., σε στάθμη 5,00μ. πάνω από τη θάλασσα.

Η προκήρυξη θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ την 5η Απριλίου, ενώ τα στοιχεία του Διαγωνισμού θα παρέχονται από την 17η Απριλίου, αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή από την ιστοσελίδα του υπουργείου. Οι εγγραφές των διαγωνιζόμενων θα υποβάλλονται μέχρι και την 8η Μαΐου, και ημέρα λήξης υποβολής των μελετών ορίζεται η 13η Ιουλίου.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο διαγωνισμός αποσκοπεί στη δημιουργία ενός γεγονότος μέσα στη θάλασσα, που θα αποτελεί υπόμνηση των κατασκευών επί προβλητών που χαρακτήριζαν το ιστορικό θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας στις αρχές του 20ου αιώνα. Η ανάδειξη αυτού του μετώπου αποτελεί προτεραιότητα για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης, με περιβαλλοντική, πολιτιστική και οικονομική σημασία και ενίσχυση του ρόλου της ως Μεσογειακής Πρωτεύουσας.

Φορέας χρηματοδότησης της δαπάνης διεξαγωγής του Διαγωνισμού είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος», σύμφωνα με την από 14-12-2011 ΚΥΑ των Υπουργών Π.Ε.Κ.Α., Υ.ΜΕ.ΔΙ. και ΠΟ.Τ. για την έγκριση εκπόνησης της μελέτης «Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου», με σκοπό τη δωρεά αυτής στο Ελληνικό Δημόσιο».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012, 16:13