Την περαιτέρω ενίσχυση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος ζητεί από τη Μαδρίτη το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γεργκ Άσμουσεν, μέσω συνέντευξής του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Handelsblatt».

«Είναι επείγον, (η Ισπανία) να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα», ο οποίος βρίσκεται σε κρίση, δήλωσε ο Άσμουσεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτα απ’ όλα, πρόσθεσε, η Μαδρίτη θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, εκπονώντας μια ανεξάρτητη ανάλυση των τραπεζών της, πριν προχωρήσει στη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας για τη στάθμευση των επισφαλειών τους».

Η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή, μία νέα μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα και έχει ήδη δηλώσει ότι θα πάρει τον έλεγχο της Bankia, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, η οποία βυθίζεται υπό το βάρος των επισφαλών στεγαστικών δανείων της.

Ο κ. Άσμουσεν επεσήμανε ακόμη τη θεμελιώδη θέση της ΕΚΤ, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Γερμανίας, περί παροχής της δυνατότητας άμεσης πρόσβασης των τραπεζών σε κονδύλια έκτακτης ανάγκης στη ζώνη του ευρώ, ένα δικαίωμα το οποίο αφορούσε μέχρι τώρα αποκλειστικά στα κράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να «διασφαλιστεί ότι τα χρήματα αυτά θα δίνονται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις» και «εγγύηση επιστροφής». Αλλά, προς το παρόν, «δεν έχουμε το μηχανισμό αυτό», είπε ο κ. Άσμουσεν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης