Αρνητικές αποδόσεις έχουν κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης, συνολικού ύψους άνω των 2 τρισ. δολαρίων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αυξηθεί γρήγορα ο πληθωρισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δήλωση αυτή του Ντράγκι, που θύμισε τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε το 2012, όταν είχε δεσμευθεί να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να διατηρηθεί το ευρώ, παγίωσε τις προβλέψεις των επενδυτών για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 3 Δεκεμβρίου.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό επίπεδο επτά μηνών, στα 1,0605 δολάρια, ενώ πριν από λίγο διαμορφωνόταν στα 1,0632 δολάρια.

Οι αγορές έχουν ενσωματώσει στις αποτιμήσεις τους τώρα μια περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 10 μονάδες βάσης (στο -0,30%), σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ενώ μία σειρά τραπεζών, από τη Citigroup έως τη Goldman Sachs, προβλέπουν την αύξηση ή χρονική παράταση του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ομόλογα που έχουν αρνητικές αποδόσεις αποτελούν τώρα το ένα τρίτο περίπου της συνολικής αξίας 6,4 τρισ. ευρώ των τίτλων που καταγράφει ο δείκτης του Bloomberg για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

Συγκριτικά, αρνητικές αποδόσεις είχαν ομόλογα αξίας 1,38 τρισ. ευρώ πριν από τις 22 Οκτωβρίου, όταν ο Ντράγκι δεσμεύθηκε να επανεξετάσει την έκταση της νομισματικής στήριξης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων διαμορφωνόταν το πρωί στο 0,49%, χωρίς σημαντική μεταβολή. Η απόδοση των 2ετών γερμανικών τίτλων υποχώρησε την Παρασκευή στο -0,394%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης