Σε εκτενές δημοσίευμά του, το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg αναλύει τις διεργασίες που έγιναν εντός Ε.Ε. προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα το δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο.
Το άρθρο τιτλοφορείται: «Η ΕΕ πέρασε το δάνειο γέφυρα των $7,8 δισ. προς την Ελλάδα μέσα από ένα κενό στον ESM» και σύμφωνα με αυτό οι χρηματοοικονομικοί μηχανικοί της ΕΕ, δίνοντας μάχη ενάντια στο χρόνο, βρήκαν μια νέα λύση χωρίς να χρειαστεί να παραβιάσουν τους κανονισμούς που προστατεύουν τους φορολογούμενους από πιθανές ζημιές.

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, ενώ οι χρηματοοικονομικές αγορές χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθεί το δάνειο γέφυρα προς την Ελλάδα, ο μοναδικός επενδυτής για την προσωρινή ένεση ήταν το ίδιο το τείχος προστασίας της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ESM, ο οποίος τη στιγμή εκείνη δεν ήταν σε θέση να δανείσει απευθείας στην Ελλάδα, παραχώρησε προκαταβολικά τα χρήματα μέσα από μια ιδιωτική τοποθέτηση για το δάνειο γέφυρα προς την Ελλάδα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η Ελλάδα στη συνέχεια αποπλήρωσε τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση τον Αύγουστο, όταν εγκρίθηκε το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ από τον ESM.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ESM «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επένδυση σε μια βραχυπρόθεσμη συναλλαγή στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρήθηκε μια καλή επενδυτική ευκαιρία από το επενδυτικό τμήμα του ESM. Η επένδυση είναι πλήρως συμβατή με τις υφιστάμενες επενδυτικές οδηγίες του ESM».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης