Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη ένα πρόγραμμα αγορών ομολόγων ύψους 550 δισ. ευρώ και τις σχετικές λεπτομέρειες, προβλέπουν οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Το 93% των 60 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από την 9η έως την 16η Ιανουαρίου θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει στις 22 Ιανουαρίου μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, που περιλαμβάνει τις αγορές κρατικών ομολόγων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 37% σε έρευνα που έγινε τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέση εκτίμηση για το ύψος των αγορών ομολόγων υπερβαίνει το ποσό των 500 δισ. ευρώ που είχαν παρουσιάσει στελέχη της ΕΚΤ κατά την παρουσίαση των μοντέλων που είχαν κάνει τον Ιανουάριο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Η φημολογία για τα σχέδια του Ντράγκι έχει ωθήσει ήδη το ευρώ σε χαμηλό επίπεδο 11 ετών και η εκροή επενδυτικών κεφαλαίων από το ευρώ συνέβαλε μάλλον στην απόφαση-σοκ της ελβετικής κεντρικής τράπεζας να καταργήσει το ελάχιστο όριο της ισοτιμίας 1,20 φράγκων ανά ευρώ.

Περίπου οι μισοί οικονομολόγοι που μετείχαν στην έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το συνολικό ύψος αγορών, ενώ το 15% εκτιμά ότι η τράπεζα θα περιορισθεί σε ένα μηνιαίο ποσό αγορών τίτλων. Οι μηνιαίες αγορές θα συνεχίζονταν για μία προκαθορισμένη χρονική περίοδο ή έως ότου επιτευχθεί ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, που είναι λίγο κάτω από το 2%. Ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο ήταν αρνητικός στην Ευρωζώνη (-0,2%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα βασισθεί σε μεγάλο βαθμό στα κρατικά ομόλογα, ενώ θα περιλαμβάνονται και ορισμένα άλλα είδη ομολόγων. Το ένα τέταρτο των οικονομολόγων προβλέπει ένα ευρύ μείγμα αγορών κρατικών και άλλων ομολόγων, ενώ το 14% αναμένει ότι το πρόγραμμα θα αφορά μόνο σε αγορές κρατικών τίτλων.

Ο Ντράγκι προτίθεται να αυξήσει τον ισολογισμό της ΕΚΤ στα 3 τρισ. ευρώ με τις αγορές στοιχείων ενεργητικού και τη χορήγηση δανείων στις τράπεζες. Ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας ανέρχεται σήμερα σε 2,2 τρις ευρώ, αν και είναι πιθανόν να μειωθεί τις επόμενες εβδομάδες κατά 200 δισ., καθώς λήγουν δάνεια που είχαν λάβει οι τράπεζες πριν από τρία χρόνια.

Ο Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε την περασμένη Τετάρτη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ «για τακτικές ανεπίσημες συζητήσεις», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ το περιοδικό «Der Spiegel» ανέφερε την Παρασκευή ότι ο κ. Ντράγκι συζήτησε μαζί της τα τελευταία σχέδια για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Περισσότεροι από δύο στους τρεις ερωτηθέντες οικονομολόγους από το Bloomberg σημείωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει την «κεφαλαιακή κλείδα» (τη συμμετοχή κάθε χώρας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ) για τον καθορισμό του ύψους των ομολόγων που θα αγορασθεί σε κάθε χώρα και το 27% δήλωσε ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα επωμισθούν οι ίδιες τουλάχιστον κάποιο μέρος του κινδύνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης