Οι μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες διεθνώς (BRICS) ανακοίνωσαν χθες ότι προτίθενται να παράσχουν έμμεση υποστήριξη, μέσω των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών προκειμένου να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια οικονομία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν πρώτα σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώσουν την πορεία της οικονομίας τους.

«Οι BRICS είναι διατεθειμένες να εξετάσουν, εάν είναι αναγκαίο, την παροχή υποστήριξης διαμέσου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών ώστε να αντιμετωπιστούν οι παρούσες προκλήσεις για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα, αναλόγως των ιδιαίτερων συνθηκών σε κάθε χώρα», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση της Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας, Ρωσίας και Νότιας Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών που απαρτίζουν τον συγκεκριμένο οικονομικό Οργανισμό συναντήθηκαν χθες στην Ουάσινγκτον πριν από τις ετήσιες συνόδους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Η Ευρώπη πρέπει να δράσει»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σήμερα το επίκεντρο της κρίσης και οι ηγέτες της πρέπει να «δράσουν με ταχύτητα ώστε να βρουν λύσεις για να την αντιμετωπίσουν», σημείωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκίντο Μάντεγκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν δεν επιλυθεί σήμερα η κρίση, η κατάσταση θα επιδεινωθεί επηρεάζοντας τις αναδυόμενες οικονομίες», πρόσθεσε.

Βίοι αντίθετοι BRICS και Η.Π.Α.-Ε.Ε.

Οι πέντε χώρες, καθεμιά εκ των οποίων έχει ηγετική θέση στην περιφέρεια όπου βρίσκεται, αποκτούν ταχύτατα οικονομική ισχύ όχι μόνο λόγω του μεγέθους τους αλλά και του ρυθμού της ανάπτυξής τους μετά την οικονομική κρίση του 2008. Οι αναθεωρημένες, αυτή την εβδομάδα προβλέψεις του ΔΝΤ, αναφέρουν για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,4% στη Νότια Αφρική, 3,8% στη Βραζιλία, 4,3% στη Ρωσία, 7,8% στην Ινδία και 9,5% στην Κίνα.

Αντίθετα το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στις Η.Π.Α., από το 2,5% στο 1,5%. Όσον αφορά στην Ε.Ε. προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2011 και 1,1% το 2012.

«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες πρέπει να υιοθετήσουν υπεύθυνη πολιτική»

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Σεργκέι Στρότσακ, απέφυγε να μιλήσει περί «βοήθειας» στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι πρώτα απ’ όλα τα ίδια τα κράτη θα πρέπει να φροντίσουν για τη βελτίωση των οικονομικών τους.

«Το άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι να επανέλθει σε τροχιά η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες χώρες. Είναι κρίσιμο οι ανεπτυγμένες οικονομίες να υιοθετήσουν υπεύθυνες μακροοικονομικές και οικονομικές πολιτικές, να αποφύγουν τη δημιουργία υπερβολικής παγκόσμιας ρευστότητας και να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να αυξήσουν την ανάπτυξη, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να μειώσουν τις ανισορροπίες», δήλωσε.

Οι BRICS εξέφρασαν ανησυχία για το γεγονός ότι οι συνθήκες «υπερβολικής ρευστότητας» που δημιουργούν οι Κεντρικές Τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες προκειμένου να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη (π.χ. το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας των Η.Π.Α. παραμένει σχεδόν μηδενικό από το 2008) καθιστούν εξαιρετικά ευμετάβλητες τις ροές κεφαλαίων και τις τιμές των εμπορευμάτων.

Τόνισαν πάντως ότι θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας «ισχυρής ανάπτυξης για να αντιμετωπιστεί η κρίση».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης