Την πεποίθηση πως θα υπάρξει συμφωνία για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας εξέφρασε ο Benoit Coeure, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή. Για την ώρα, ενημέρωσε, οι πιστωτές της χώρας (ΔΝΤ και χώρες της Ευρωζώνης) διαφωνούν για τον τρόπο χρηματοδότησης του κόστους της παράτασης της προθεσμίας της Ελλάδας για να εκπληρώσει τους στόχους της.

Αυτές οι συζητήσεις δεν συμπεριλαμβάνουν την ΕΚΤ, η οποία δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική κυβέρνηση, διευκρίνισε ο Coeure. Ακόμη κι έτσι, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, θα ήταν «λογικό» τα κέρδη της ΕΚΤ από το προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ να διοχετευτούν πίσω στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να διοχετεύσουν τα κέρδη αυτά στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς από την εφημερίδα εάν τα κέρδη αυτά προσεγγίζουν τα 12 δισ. ευρώ ο Coeure απάντησε πως μια τέτοια εκτίμηση είναι «πολύ υψηλή».

Στην ίδια συνέντευξη ο Coeure υπογράμμισε πως δεν αμφισβητεί τη δέσμευση του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη, ακόμη και εάν είναι λογικό η συνέχιση της κρίσης να φέρνει τους Ευρωπαίους στην πρώτη γραμμή. Κανένα πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν υπήρξε τόσο πολύπλοκο ή τόσο μεγάλο όσο αυτό που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα και η δυσκολία της δημοσιονομικής προσαρμογής υποτιμήθηκε, είπε. Οι αποκρατικοποιήσεις και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο από ότι αναμενόταν, εκτιμά ο Coeure ωστόσο ο ίδιος αισθάνεται σίγουρος για την αποφασιστικότητα της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης