Ζητήματα όπως η φορολογία του εισοδήματος, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα και οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη εξετάστηκαν στη σύσκεψη της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών.

Για τα ακίνητα φαίνεται να υπερισχύει το ενδεχόμενο κατάργησης του αφορολόγητου ορίου, ενώ για τις αντικειμενικές αξίες φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα το ενιαίου φόρου ακινήτων, το επικρατέστερο σενάριο είναι η επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, χωρίς αφορολόγητο, αλλά με πολύ χαμηλό συντελεστή της τάξεως του 1 τοις χιλίοις για ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ. Για τα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας προβλέπονται οκτώ συνολικά κλίμακες.

Για τη φορολογία ακίνητων των φυσικών προσώπων υπάρχουν δύο σενάρια: Σύμφωνα με το πρώτο προβλέπεται αφορολόγητο, ενώ στο δεύτερο δεν υπάρχει παρόμοια πρόβλεψη.

Το μικρό αφορολόγητο θα ισχύσει για ακίνητα αξίας από 50.000 ως 100.000 ευρώ, εάν εφαρμοσθεί. Σε αντίθετη περίπτωση η φορολόγηση θα είναι από το πρώτο ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα νομικά πρόσωπα προβλέπονται δέκα συντελεστές, ανάλογα με το είδος της χρήσης ακινήτου (άλλος για εμπορικά, άλλο για βιομηχανία, κλπ.).

Σε ότι αφορά τα έσοδα, τα 3 δισ. ευρώ που πρέπει να εισπραχθούν θα προέλθουν από το σύνολο της φορολογίας ακινήτων και όχι μόνο από την ενοποίηση ΦΑΠ και ειδικού τέλους (μέσω ΔΕΗ). Παράλληλα θα προστεθούν για το 2013 και έσοδα από τις εκκρεμούσες εισπράξεις της φορολογίας ακινήτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης