«Δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση στην Πορτογαλία»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013, 18:35
«Δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση στην Πορτογαλία»
«Η Πορτογαλία θα συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της και αυτό περιλαμβάνει το ενδεχόμενο να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος, εφόσον η χώρα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

«Εάν χρειάζεται περισσότερος χρόνος λόγω των οικονομικών δυσκολιών, τότε θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος» αρκεί η χώρα να συνεχίσει να «συμμορφώνεται» με το πρόγραμμα, δήλωσε ο Dijsselbloem μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Vitor Gaspar.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Pedro Passos Coelho δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση του ενδεχομένως να χρειαστεί να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014. Με βάση τους υφιστάμενους στόχους, η χώρα θα πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 5,5% του ΑΕΠ αυτό το έτος και στο 4% το επόμενο από 6,4% το 2012.

Ο Dijsselbloem δήλωσε πάντως ότι η Πορτογαλία δεν έχει ζητήσει περισσότερο χρόνο, ενώ ο Gasparυπογράμμισε ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στους στόχους. «Είναι στο χέρι μας εδώ στην Πορτογαλία να τηρήσουμε τη δική μας πλευρά της συμφωνίας», δήλωσε ο Gaspar.

Η Πορτογαλία ζήτησε ένα πακέτο διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ ($101 δισ.) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Απρίλιο του 2011. Από τότε οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν χαλαρώσει δύο φορές. Η χώρα αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα λιτότητας μέχρι τα μέσα του 2014.


Πηγή:Dow Jones Newswires
Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013, 18:35