«Η Πορτογαλία θα συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της και αυτό περιλαμβάνει το ενδεχόμενο να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος, εφόσον η χώρα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

«Εάν χρειάζεται περισσότερος χρόνος λόγω των οικονομικών δυσκολιών, τότε θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος» αρκεί η χώρα να συνεχίσει να «συμμορφώνεται» με το πρόγραμμα, δήλωσε ο Dijsselbloem μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Vitor Gaspar.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Pedro Passos Coelho δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση του ενδεχομένως να χρειαστεί να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014. Με βάση τους υφιστάμενους στόχους, η χώρα θα πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 5,5% του ΑΕΠ αυτό το έτος και στο 4% το επόμενο από 6,4% το 2012.

Ο Dijsselbloem δήλωσε πάντως ότι η Πορτογαλία δεν έχει ζητήσει περισσότερο χρόνο, ενώ ο Gasparυπογράμμισε ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στους στόχους. «Είναι στο χέρι μας εδώ στην Πορτογαλία να τηρήσουμε τη δική μας πλευρά της συμφωνίας», δήλωσε ο Gaspar.

Η Πορτογαλία ζήτησε ένα πακέτο διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ ($101 δισ.) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Απρίλιο του 2011. Από τότε οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν χαλαρώσει δύο φορές. Η χώρα αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα λιτότητας μέχρι τα μέσα του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή:Dow Jones Newswires
Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης