Δεν εξετάζει ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας το ΔΝΤ‏

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011, 19:54
Δεν εξετάζει ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας το ΔΝΤ‏
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή, υπογράμμισε σήμερα με έμφαση η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Ατκινσον, η οποία στο ίδιο πνεύμα επικαλέσθηκε και τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης Τύπου, η αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι η αντιμετώπιση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης και του υψηλού χρέους στην οποία είχε περιέλθει η ελληνική οικονομία την περασμένη άνοιξη είχε δύο πυλώνες: αυτόν των μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, και αυτόν που αφορά στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

Η κα Ατκινσον εμφανίσθηκε δημόσια αισιόδοξη για την πορεία του μνημονίου δηλώνοντας ότι το ΔΝΤ αναμένει πως το πρόγραμμα θα πετύχει.

Σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την επιτυχία, και επισήμανε ότι είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα, αλλά πρόσθεσε ότι για την υλοποίησή του έχει δεσμευθεί πλήρως η ελληνική κυβέρνηση.
Το στέλεχος του Ταμείου εκτίμησε ότι οι επαφές του κ. Στρος-Καν με τον κ. Παπανδρέου και τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως και η καλή συνεργασία του ΔΝΤ με την Ευρ.

Επιτροπή και την ΕΚΤ, είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει ένα επιτυχές πρόγραμμα για την Ελλάδα, και δήλωσε πεπεισμένη ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη στην επικείμενη σύνοδο κορυφής θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν με αποτελεσματικό τρόπο.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσον το περιστατικό της ανακοίνωσης από την Τρόικα, στις 11 Φεβρουαρίου, του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ.ευρώ, έχει πλήξει τις σχέσεις του Ταμείου με την Αθήνα, δήλωσε ότι το ΔΝΤ διατηρεί πολύ στενή και ισχυρή σχέση με την κυβέρνηση της Ελλάδας και σέβεται τις πολιτικές που ακολουθεί όπως και τον καθορισμό αυτού που θεωρεί ως τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011, 19:54