Δεν βλέπει ανάκαμψη της οικονομίας η ΓΣΕΒΕΕ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013, 14:06
Δεν βλέπει ανάκαμψη της οικονομίας η ΓΣΕΒΕΕ
Απογοητευτικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας και κρίση εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κόσμου προς τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις καταγράφει η πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν την Τρίτη 27 Αυγούστου.

Η έρευνα, η οποία είναι η δεύτερη για το 2013 που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο σε συνεργασία με την εταιρεία MARC AE σε εξαμηνιαία βάση από τον Μάιο του 2009, έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό) τον Ιούλιο του 2013 και είχε βασικό στόχο την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος.

Η έρευνα αποτελεί εργαλείο, σε πανελλαδικό επίπεδο, για την καταγραφή της κατάστασης και της πορείας του μεγαλύτερου τμήματος της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα και από τα στοιχεία της, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, προκύπτει ότι το τελευταίο εξάμηνο του 2013 οριοθετεί το τέλος της εποχής των ψευδαισθήσεων για τις επιχειρήσεις και για τις προοπτικές μείωσης της ανεργίας.

Από τις απαντήσεις των επιχειρηματιών προκύπτει μικρή επιβράδυνση της επιδείνωσης της κατάστασης των επιχειρήσεων (τζίρος, ζήτηση, ρευστότητα), ενώ οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2011 παρουσιάζουν επιδείνωση.

Παράλληλα, εμφανίζεται αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το κράτος (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές), καταγράφονται σημαντικές δυσκολίες για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις στον κλάδο εμπορίου, ενώ επιβεβαιώνονται τα στοιχεία προηγούμενων ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για λουκέτα και απώλεια θέσεων απασχόλησης. Τέλος, προκύπτει συνέχεια στη ραγδαία μεταβολή στο εργασιακό περιβάλλον (μισθοί, ώρες εργασίας, ημέρες εργασίας).

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013, 14:06