Πλήρη αναδιάρθρωση αποφάσισε, σε έκτακτη συνεδρίασή του, το εποπτικό συμβούλιο της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, με τις αλλαγές να επηρεάζουν κυρίως το κομμάτι του investment banking.

Όπως έγινε γνωστό την Κυριακή στη Φραγκφούρτη, η Deutsche Bank αρχίζει μία εκτεταμένη οργανωτική αναδιάρθρωση, με στόχο «να απλοποιήσει την περίπλοκη δομή του μάνατζμεντ», ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις των πελατών, αλλά και των εποπτικών αρχών. Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής: Καταργείται το διευρυμένο διοικητικό συμβούλιο, το αποκαλούμενο Group Executive Committee. Καταργούνται επίσης 10 από τις 16 ομάδες εργασίας που συνδράμουν σήμερα το διοικητικό συμβούλιο. Αποχωρούν από την τράπεζα τρία μέλη του διευρυμένου διοικητικού συμβουλίου, καθώς και ο Στέφαν Λάιτχερ, επικεφαλής του τμήματος προσωπικού. Το τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής διασπάται σε περισσότερα κομμάτια. Το τμήμα διαχείρισης περιουσίας (Deutsche Asset & Wealth Management) αναμορφώνεται και επικεντρώνεται αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές. Το κομμάτι του private banking εντάσσεται σε μεγαλύτερη ενότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αναδιάρθρωση την είχε εξαγγείλει από τον περασμένο Ιούλιο, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ο Βρετανός συμπροεδρεύων της Deutsche Bank Τζον Κράιαν, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον ινδικής καταγωγής investment banker Άνσου Τζάιν, άλλοτε στενό συνεργάτη του φημισμένου Ελβετού τραπεζίτη και επί σειρά ετών επικεφαλής της τράπεζας Γιόζεφ Άκερμαν. Για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του ʼ90 η Deutsche Bank θα έχει και μία γυναίκα στο νέο διοικητικό συμβούλιο. Πρόκειται για τη Συλβί Ματερά, η οποία αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του compliance και της καταπολέμησης οικονομικών εγκλημάτων. Μία ακόμη ενδιαφέρουσα καινοτομία στο προσωπικό της τράπεζας: ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Die Welt Γιεργκ Άιγεντορφ αναλαμβάνει το τμήμα τύπου και επικοινωνίας, αντικαθιστώντας τον Τόρστεν Στράους, που αναλαμβάνει τη διαχείριση πολιτιστικών προγραμμάτων σε όλον τον κόσμο.

Απολύσεις προ των πυλών;

Η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» εκτιμά ότι η οργανωτική αναδιάρθρωση, που ο Κράιαν είχε ήδη εξαγγείλει στις 8 Οκτωβρίου, δεν είναι παρά μόνο η αρχή για ευρύτερες αλλαγές στην τράπεζα, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και περικοπές δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Λεπτομερείς ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Επιπλέον ο Κράιαν έχει ξεκαθαρίσει ότι για το 2015 θα περικοπούν τόσο το μέρισμα για τους μετόχους, όσο και τα μπόνους για τα υψηλόβαθμα στελέχη της Deutsche Bank.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», η αναδιάρθρωση αποτελεί την απάντηση της τράπεζας στα συνεχή σκάνδαλα των τελευταίων μηνών. Πολλοί επενδυτές, αλλά και οι εποπτικές αρχές, είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από την Deutsche Bank να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές και να κάνει μία «νέα αρχή». Πρόσφατα η Deutsche Bank είχε ανακοινώσει ότι αναμένει ζημιές-ρεκόρ, ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το τρίτο τρίμηνο του 2015. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζημιά στα 145 χρόνια λειτουργίας της τράπεζας, μεγαλύτερη και από τις συνολικές απώλειες του έτους 2008, που σημαδεύτηκε από την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehmann Brothers.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης