Στην υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στην προκήρυξη του μεγάλου διαγωνισμού για τους υδρογονάνθρακες, τον περίφημο γύρο παραχωρήσεων που αφορά σε 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, προχώρησε το ΥΠΕΚΑ. Ήδη η προκήρυξη έχει πάρει το δρόμο για την εφημερίδα της κυβέρνησης και την εφημερίδα της ΕΕ, οπότε και ξεκινά να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και την υποβολή προσφορών.

Η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού που αναμένεται να καθορίσει το μέλλον της ελληνικής αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι έξι μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα με το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων, δημοσιεύεται και η πρόσκληση για υποβολή προσφορών σε διεθνή διαγωνισμό για τις τρεις περιοχές της δυτικής Ελλάδας, για τις οποίες εκδήλωσε ενδιαφέρον η ιταλική Enel και βάσει νόμου μπορούν να καταθέσουν προσφορές και άλλες εταιρείες.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ σε σχετική ανακοίνωση: “Υπογράφηκαν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, και αποστέλλονται για δημοσίευση, δύο Υπουργικές Αποφάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση των Ελληνικών Υδρογονανθράκων.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε την πρώτη Απόφαση που αφορά στην προκήρυξη του Διεθνούς Γύρου Παραχωρήσεων των Δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στις 20 θαλάσσιες περιοχές (blocks) στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. Η Απόφαση αποστέλλεται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η υποβολή προσφορών θα ξεκινήσει από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα διαρκέσει έξι μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη Απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ αφορά στο Διεθνή Διαγωνισμό υποβολής προσφορών για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, «Άρτα – Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», για τις οποίες είχε κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από την εταιρεία ENEL στα μέσα Απριλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης