Οι διεθνείς δανειστές της Ιρλανδίας δεν σχεδιάζουν να διπλασιάσουν τη διάρκεια του χρόνου αποπληρωμής μέρους του ύψους 85 δις δανείου της Ε.Ε. προς τη χώρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαψεύδοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει η κρατική ραδιοτηλεόραση της Ιρλανδίας.

Το κρατικό δίκτυο RTE είχε επικαλεστεί κυβερνητικές πηγές που δήλωσαν, ζητώντας να μην κατονομαστούν, ότι οι δανειστές της Ιρλανδίας – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – εξετάζουν το ενδεχόμενο να διπλασιάσουν τον μέσο χρόνο αποπληρωμής ορισμένων από τα δάνειά της, στα 30 χρόνια από τα 15.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό απλώς δεν είναι αλήθεια» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες αυτές, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγών στο πρόγραμμα αποπληρωμής του δανείου για την Ιρλανδία δεν είναι αληθείς» διαβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Σάιμον Ο’ Κόνορ.

Πριν από δέκα ημέρες ευρωπαϊκές κυβερνητικές πηγές είχαν διαβεβαιώσει ότι η Ιρλανδία θα ζητήσει να έχει αναδρομικά την ίδια μεταχείριση με την Ισπανία, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε σχέδιο βοήθειας για την ενίσχυση των τραπεζών της χωρίς μνημόνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιρλανδία, πάντως, αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ, ύψους 85 δις ευρώ, σε διάστημα τριών ετών, που συνοδεύεται όμως από αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης