Ακόμη ένα ελληνικό… παράδοξο τείνει να μετατρέψει σε ξέφραγο αμπέλι τα νησιά και άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς σε όλη τη χώρα, λίγο πριν από την κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Φοροελεγκτικοί και φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν και πλέον η μόνη αρμόδια υπηρεσία που μπορεί να αναλάβει το έργο των ελέγχων στα καταστήματα είναι η Οικονομική Αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ελλείψει πόρων για την πληρωμή υπερωριών και οδοιπορικών, τα τμήματα προληπτικού ελέγχου των Δ.Ο.Υ. δεν είναι σε θέση να διενεργούν ελέγχους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι, τις βραδινές ώρες έως τα ξημερώματα η διασκέδαση μπορεί να γίνεται… αφορολόγητα και τυχόν παραβάτες να παραμένουν στο απυρόβλητο!

Το… παράδοξο

Βασική αιτία όλων των παραπάνω είναι η υποστελέχωση της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, που επί της ουσίας πρόκειται για το ΣΔΟΕ Νο ΙΙ. Η συγκεκριμένη υπηρεσία, η δημιουργία της οποίας υπήρξε «όραμα» και επιταγή της τρόικας, ιδρύθηκε την περασμένη άνοιξη, με στόχο την ανεξαρτητοποίηση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού του Υπουργείου Οικονομικών.

Αρμοδιότητα της ΥΕΔΔΕ, που σήμερα υπολειτουργεί, είναι η άσκηση του λεγόμενου προληπτικού ελέγχου. Πρόκειται για τον έλεγχο για την έκδοση αποδείξεων, τη διακίνηση προϊόντων και την ευρύτερη τήρηση της φορολογικής νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις και την αγορά γενικότερα. Επίσης, ορισμένες από τις αρμοδιότητές της είναι οι εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– έρευνες, έλεγχοι πρόληψης και μερικοί έλεγχοι εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας, ιδίως στους παρακρατούμενους, επιρριπτόμενους φόρους και στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας

– έλεγχοι στη διάθεση των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και γενικά στην εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

Η υπηρεσία θα έπρεπε ήδη από την 1η Ιουνίου να έχει στελεχωθεί με περίπου 350 εργαζομένους, από τους οποίους οι σχεδόν 250 θα είναι ελεγκτές και οι υπόλοιποι θα καλύψουν τις διοικητικές θέσεις. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό.

Ως εκ τούτου, προς το παρόν η υπηρεσία δεν λειτουργεί, προληπτικοί έλεγχοι δεν γίνονται και η Οικονομική Αστυνομία αποτελεί τον μοναδικό μηχανισμό άσκησης ελέγχου, παρότι δεν διαθέτει ούτε την κατάλληλη τεχνογνωσία ούτε ολοκληρωμένο σχέδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πέρυσι η αρμοδιότητα προληπτικών ελέγχων ανήκε στο ΣΔΟΕ, το οποίο πριν από την έναρξη του καλοκαιριού κατάρτιζε ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για τη διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις, καταλύματα, καφέ κ.λπ. που απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού.

Η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου εντείνει τις προσπάθειες για τη στελέχωση της υπηρεσίας-φάντασμα, ωστόσο έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης