Διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας της η Εθνική Τράπεζα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009, 18:55
Διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας της η Εθνική Τράπεζα
Το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας της διατήρησε η Εθνική Τράπεζα, παρά τις επιπτώσεις της κρίσης και τις περιοριστικές οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος, κλείνοντας το εννεάμηνο με καθαρά κέρδη 1,01 δισ. ευρώ, αλλά κατά 17% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας, τα κέρδη προ προβλέψεων στο 9μηνο διαμορφώθηκαν στα 2,129 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 15%.

Σε επίπεδο γ΄ τριμήνου τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 301 εκατ. ευρώ, «ενισχυμένα από την ανάκαμψη της οργανικής κερδοφορίας σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος», ενώ σημειώνεται ότι το 45% των καθαρών κερδών του ομίλου στο γ΄ τρίμηνο προήλθε από το εξωτερικό.

Τα καθαρά κέρδη της Finansbank διαμορφώθηκαν στα 332 εκατ. ευρώ στο 9μηνο, συνεισφέροντας κατά 33% στο σύνολο των κερδών του ομίλου. Παράλληλα και όσον αφορά τη Ν.Α. Ευρώπη σημειώνεται πως όλες οι χώρες ήταν κερδοφόρες, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Επίσης, στην ανακοίνωση τονίζεται ο κορυφαίος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I) 12,2%.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Τάκης Αράπογλου, δήλωσε: «Οι επιδόσεις του 3ου τριμήνου, ιδίως η σταθερότητα των οργανικών εσόδων, αναδεικνύει τις λειτουργικές πηγές κερδοφορίας ως κύριο παράγοντα για τη σταδιακή αποκατάσταση των αποτελεσμάτων μας στα προ-κρίσης επίπεδα.

Αναγνωρίζοντας ότι οι προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο παραμένουν μεγάλες, προετοιμαζόμαστε για τη σταδιακή απόσυρση των εκτάκτων μέτρων με τα οποία υποστηρίχθηκε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2009 και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε ο Όμιλος της Εθνικής όχι απλώς να ανταπεξέλθει αλλά να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που τέτοιες δοκιμασίες δημιουργούν.

Η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, η ισχυρή ρευστότητα και η υγιής λειτουργική κερδοφορία αντικειμενικά καθιστούν την Εθνική Τράπεζα πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωταγωνιστικός μας ρόλος αποτυπώνεται ήδη στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, όπου η Εθνική Τράπεζα πρωτοστατεί, με στόχο τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και τη θωράκισή της από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης.

Θέλω να ευχαριστήσω τους μετόχους της Τράπεζας για τη συμμετοχή τους στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Η επιτυχής ολοκλήρωσή της είναι σαφής ψήφος εμπιστοσύνης στη μέχρι τώρα πορεία και τις προοπτικές του Ομίλου. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του Ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τη συμβολή του στη θετική πορεία του Ομίλου στη δύσκολη αυτή συγκυρία».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009, 18:55