Στις συνέπειες που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμ αναφέρθηκε η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η ίδια ανέλαβε τα καθήκοντά της μόλις πριν από μία εβδομάδα και επεσήμανε πως «η ανάπτυξη θα μειωθεί εφέτος στο πιο χαμηλό επίπεδό της από τις αρχές της δεκαετίας».

Σύμφωνα με την ίδια, «700 δισεκατομμύρια δολάρια ή ποσό ίσο με ολόκληρη την οικονομία της Ελβετίας» θα στοιχίσει ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΝΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις νεότερες προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη στις 15 Οκτωβρίου.

Τον Ιούλιο, ο διεθνής χρηματοοικονομικός θεσμός προέβλεπε ανάπτυξη 3,2% εφέτος και 3,5% την επόμενη χρονιά. Το 2019 «περιμένουμε βραδύτερη ανάπτυξη σε σχεδόν το 90% της υφηλίου», επεσήμανε η Γκεοργκίεβα σε ομιλία της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε πριν από ενάμιση χρόνο εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αναγκάσει το Πεκίνο να τερματίσει αυτές που αποκαλεί «κακόπιστες» εμπορικές πρακτικές από τη μεριά του. Η σύγκρουση, η οποία διεξάγεται με την ανταλλαγή αμοιβαίων ομοβροντιών τιμωρητικών δασμών σε εμπορεύματα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, έπληξε σημαντικά σχεδόν το σύνολο των διεθνών εμπορικών συναλλαγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου είναι σχεδόν στάσιμη» διαπίστωσε η Γκεοργκίεβα.

Καθώς η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί να επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις και σε άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εμπιστοσύνη των επενδυτών υποχωρεί.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ ενδέχεται να απολέσει περίπου 0,8% έως το 2020, έναντι 0,5% που προβλεπόταν τον Ιούλιο. «Πρόκειται χονδρικά για το μέγεθος της οικονομίας της Ελβετίας» επέμεινε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση. Είμαι πεπεισμένη πως εάν συνεργαστούμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους» συνέχισε η Βουλγάρα οικονομολόγος, προσθέτοντας «ναι, μπορούμε» — επαναλαμβάνοντας το σύνθημα του Αμερικανού πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης