Τρόπους για τη ρύθμιση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, με επιμήκυνση της διάρκειάς τους και άλλες ευεργετικές διατάξεις, φέρεται να αναζητεί η κυβέρνηση.

Το πνεύμα της ρύθμισης θα είναι η δόση του δανείου – στεγαστικού, καταναλωτικού, πιστωτικών καρτών κ.τ.λ. – να μην ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του εισοδήματος του δανειολήπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μείωσε από το 60% στο 30% την παρακράτηση που γίνεται στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι τράπεζες εμφανίζονται θετικές έναντι των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, καθώς δεν θέλουν να συσσωρεύουν «κόκκινα» δάνεια, ενώ έχουν και στη διάθεσή τους 50 δις. ευρώ, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του «κουρέματος» των ομολόγων που διαθέτουν.

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών επισημαίνει ακόμη ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχουν ήδη ρυθμιστεί περίπου 750.000 δάνεια έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους δανειολήπτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάλογα με την περίπτωση οι τράπεζες προσφέρουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, πληρωμή μόνο των τόκων για κάποιο διάστημα ή ακόμη και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε έκτακτες περιπτώσεις.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης