Νέα δικαστική απόφαση ανάβει το πράσινο φως για την ένταξη στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατσέλη χιλιάδων δανειοληπτών που έχουν εγκλωβιστεί στα τιτλοποιημένα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, αδυνατώντας να τα πληρώσουν. Πρόκειται για δάνεια που έχουν πάρει περίπου 24.000 πολίτες και τα οποία πωλήθηκαν, χωρίς να ερωτηθούν οι δανειολήπτες από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε ξένες Τράπεζες και επενδυτικούς οίκους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» (Ν. 3869/2010).

Με προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδίκη Πειραιά Νικολάου Κόντου γίνεται δεκτή η αίτηση συνταξιούχου απόστρατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, πατέρα δύο παιδιών και διατάσσεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μειώσει την δόση δανείου στα 120 ευρώ από τα 530,20 ευρώ που του παρεκρατείτο μέχρι τώρα σε τιτλοποιημένο δάνειο για στεγαστικό και επισκευαστικό δάνειο συνολικού ποσού 90.000 ευρώ. Το στεγαστικό δάνειο το 2006 τιτλοποίηθηκε χωρίς εκείνος να ενημερωθεί ποτέ από το ΤΠΔ. Όταν ο συνταξιούχος βρέθηκε σε πραγματική αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών του υποχρεώσεων ζήτησε από το ΤΠΔ κάποια διευκόλυνση προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, καθώς είχε μειωθεί αισθητά η σύνταξή του. Συγκεκριμένα, ζήτησε παράταση της δανειακής του σύμβασης προκειμένου να μειωθεί η μηνιαία δόσης ή να γίνει κάποιο «κούρεμα» ή οποία οικονομική διευκόλυνση μπορούσε να κάνει το Ταμείο ή ακόμη ζήτησε και εξωδικαστική επίλυση.
Όμως, από το ΤΠΔ δεν βρήκε καμία ανταπόκριση, καθώς επικαλείτο ότι έχει γίνει τιτλοποίηση του δανείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, ο συνταξιούχος έκανε αίτηση υπαγωγής στο «νόμο Κατσέλη» και το Ειρηνοδικείο Πειραιά αφού απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του ΤΠΔ εξέδωσε προσωρινή διαταγή υπέρ του. Να σημειωθεί πως για 24.000 τιτλοποιημένα δάνεια, ύψους 900 εκ. ευρώ, που έχουν πάρει δημόσιοι υπάλληλοι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αρνείται το διακανονισμό, οδηγώντας τους δανειολήπτες στην απελπισία.
Και αυτό γιατί οι αλλοδαπές εταιρείες παζαρεύουν και εξαγοράζουν τα δάνεια των Ελλήνων ιδιωτών στο 5% έως 50% της αξίας τους, με σκοπό να εισπράξουν το 100% , χρησιμοποιώντας ως μέσο πίεσης τις δικαστικές διαδικασίες, όπως είναι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων, αρνούμενες να δεχθούν τις αιτήσεις των δανειοληπτών για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, υποστηρίζοντας ότι δεν δεσμεύονται από την ελληνική νομοθεσία.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης