Σε άρθρο της, η βελγική εφημερίδα «L’ECHO» κάνει αναφορά στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «οι πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα απομακρύνονται».
Όπως υπογραμμίσει ο συντάκτης του άρθρου, οι Ευρωπαίοι κατευθύνονται προς ένα συμβιβασμό, σχετικά με τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα μια πιο «αυστηρή θεραπεία λιτότητας» και τη στράτευση ιδιωτών δανειστών, οι οποίοι ενδέχεται να δεσμευτούν να εξαγοράσουν το ελληνικό χρέος.

Η ίδια εφημερίδα, σε άλλο άρθρο με τίτλο «Το πιθάρι των Δαναΐδων», αναφέρεται στις συζητήσεις που γίνονται σήμερα στη Βιέννη, όπου συνεδριάζουν οι εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομίας, με αντικείμενο μια νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο άρθρο επισημαίνεται, ότι παρά τη βοήθεια των 110 δισ. ευρώ, η «τρύπα» που πρέπει να καλυφθεί είναι κολοσσιαία, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει έλλειμμα 60 δισ. ευρώ, για το 2012 και το 2013.

Σημειώνεται δε ότι οι εμπειρογνώμονες θα χρειαστεί να ισορροπήσουν ανάμεσα σε αντίθετες απόψεις και στις πολιτικές ευαισθησίες, που διαίρεσαν τους ευρωπαίους εταίρους τις τελευταίες εβδομάδες.

«Πρέπει να συμβάλουν και ιδιώτες πιστωτές; Η ΕΚΤ δεν συμφωνεί με αυτό. Και σύμφωνα με τη “Wall Street Journal”, το ενδεχόμενο αυτό δεν αποτελεί πια προϋπόθεση για τη Γερμανία. Πρόκειται για μία νέα «πρωτοβουλία της Βιέννης», όπως εκείνη που είχε ωθήσει κάποιες τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις Ανατολικές χώρες το 2009; Θα πρέπει βέβαια να πεισθούν οι ενδιαφερόμενοι. Εκτός και αν υπάρξει άλλη διαπραγμάτευση, σε διαφορετικό πεδίο – εκείνο της ρύθμισης, την οποία οι τράπεζες θέλουν να ελαχιστοποιήσουν», αναφέρεται στο άρθρο, που καταλήγει :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλα αυτά μοιάζουν με φαύλο κύκλο. Το ίδιο κυκλικό μ’ εκείνο που χορεύουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες γύρω από το ελληνικό πιθάρι. Ένα πιθάρι που σήμερα είναι χωρίς πάτο…».

Τέλος, η ECHO δημοσιεύει είδηση με τίτλο: «Το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να εξαγοραστεί από ιδιώτες πιστωτές» και αναφέρει ότι «οι κάτοχοι τίτλων του ελληνικού χρέους θα δεσμεύονταν να ξαναγοράσουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους όταν εκείνα λήξουν. Σε αντάλλαγμα πρέπει να παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών, με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και αυξημένο αγώνα έναντι στη φοροδιαφυγή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης