Στη… φόρα βγαίνουν σύντομα τα ονόματα όσων χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία περισσότερα από 150.000 ευρώ και δεν έχουν προχωρήσει σε σχετική ρύθμιση.

Θα προηγηθεί προειδοποίηση των οφειλετών οκτώ ημέρες πριν, μέσω email, με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν στα Ταμεία για να προβούν σε ρύθμιση των χρεώνΟ κατάλογος των ονομάτων είναι μακρύς (σ.σ.: περί τα 13.200 ονόματα) και τα χρέη των εν λόγω προσώπων ξεπερνούν τα 7,6 δις ευρώ. Η δημοσιοποίηση των ονομάτων αναμένεται μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης από τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Της δημοσιοποίησης θα προηγηθεί προειδοποίηση των οφειλετών οκτώ ημέρες πριν, μέσω email, με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν στα Ταμεία για να προβούν σε ρύθμιση των χρεών.

Παράλληλα, θα τους γνωστοποιείται ότι θα «κινηθεί» εναντίον τους (αν δεν έχει ήδη κινηθεί μέσω του ΚΕΑΟ) η προβλεπόμενη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης ή και ποινικής δίωξης.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τη λίστα, σύμφωνα με την Ημερησία, θα εξαιρούνται έξι κατηγορίες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1) οι οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών εφόσον τηρούνται οι όροι και για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση
2) τα χρέη για τα οποία έχει δοθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, νόμο ή πράξη διοικητικού οργάνου
3) οι οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
4) τα χρέη όσων έχουν αποβιώσει
5) οι οφειλές ανηλίκων και
6) οι οφειλές του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ.

Τι θα γίνει με τις εισπράξεις

Η είσπραξη των οφειλομένων θεωρείται ένα έργο δύσκολο, καθώς τα εν λόγω χρέη δημιουργήθηκαν πριν από το… 2009 (τα 13,2 δισ. ευρώ σε σύνολο 16,7 δισ. ευρώ), σε περίοδο δηλαδή πριν από το «χτύπημα» της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι πώς είναι δυνατόν να εισπραχθούν τώρα, σε μια συγκυρία όπου η ύφεση και η έλλειψη ρευστότητας έχει πλήξει καίρια επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο κίνδυνος περιορισμού των εισπράξεων έναντι των οφειλών στα Ταμεία αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) όπου τίθεται ο στόχος για έσοδα 592 εκατ. ευρώ έναντι 629 εκατ. εφέτος και 760 εκατ. ευρώ το 2015.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης