Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκονται χιλιάδες πολίτες και επιχειρηματίες, οι οποίοι στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας είδαν τις περιουσίες τους να καταρρέουν και τα χρέη τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να «χτυπούν» κόκκινο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από ποινικές διώξεις, ακόμα και φυλάκιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κοινό αίτημα των περισσοτέρων από αυτούς είναι να δώσει το κράτος τη δυνατότητα στους υπερχρεωμένους επιχειρηματίες να παραχωρούν ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, προκειμένου οι οφειλές να συμψηφίζονται και έτσι να γλυτώνουν τις νομικές και φορολογικές συνέπειες.

Επιχειρηματίες αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις

Άτομα της αγοράς, μιλώντας στο zougla.gr, κάνουν λόγο για τεράστιο πρόβλημα το οποίο αφορά σεΚοινό αίτημα είναι να δώσει το κράτος τη δυνατότητα στους υπερχρεωμένους επιχειρηματίες να παραχωρούν ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους περισσότερους από 4.000 μεγαλοοφειλέτες και καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι έμποροι και καταστηματάρχες φτάνουν σε απόγνωση από τα χρέη και κινδυνεύουν από τη μια μέρα στην άλλη να βρεθούν στη φυλακή. Ειδικά με τη φορολογία που έχει επιβληθεί πλέον και το να επιβιώσει κάποιος είναι άθλος. Για κέρδος βέβαια ούτε λόγος.

Φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 4.000 μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν, δεν έχουν ρευστό αλλά διαθέτουν ακίνητη περιουσία.Θα έπρεπε το Δημόσιο να δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που δεν έχουν ρευστό να παραχωρούν τα ακίνητά τους. Αν δεν δοθεί αυτή η δυνατότητα θα δείτε κόσμο και κοσμάκη να πηγαίνει στα δικαστήρια και να καταλήγει στη φυλακή».

Χρωστάει εκατομμύρια, δίνει ακίνητα αλλά…



Ενδεικτική είναι η περίπτωση του μόδιστρου Λάκη Γαβαλά η επιχείρηση του οποίου πτώχευσε με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να βρεθεί στη φυλακή με τα χρέη του προς το Δημόσιο να ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ!

Ο δικηγόρος του κ. Γαβαλά, Ιωάννης Παγορόπουλος, πέρασε τις πόρτες του Yπουργείου Οικονομικών και ζήτησε εκ μέρους του εντολέα του το κράτος αντί για ρευστό (το οποίο δεν υπήρχε) να δεχτεί κάποια από τα ακίνητα του επιχειρηματία αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε δεκτό με αποτέλεσμα το κράτος και τα χρήματα να μην εισπράξει, και τα ακίνητα να μην αξιοποιηθούν (ίσως για τη στέγαση υπηρεσιών).

Ο κ. Παγορόπουλος μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε ότι η κατάσταση του εντολέα του είναι τραγική, καθώς αφενός δεν εισπράττει κανένα έσοδο, αφετέρου όλη η ακίνητη περιουσία του είναι δεσμευμένη.

«Είχα πάει πριν από περίπου τρία χρόνια στον τότε υπουργό Οικονομικών και στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη και τους το είχα θέσει το συγκεκριμένο θέμα. Από την αντίδραση φάνηκε ότι το Δημόσιο δεν ενδιαφέρετε για ακίνητα, αλλά μόνο για ρευστό. Η ιστορία ναυάγησε με αποτέλεσμα να έχουμε ποινικές διώξεις. Υπάρχει νομοθέτημα του κ. Αλεξιάδη με το οποίο όσοι έχουν κληρονομικές οφειλές μπορούν να προσφέρουν το ακίνητό τους και να συμψηφίσουν. Θα έπρεπε να γίνει επέκταση του εν λόγω νόμου» σημείωσε μεταξύ άλλων.


Η Περιφέρεια Αττικής αναζητά αλλά… ακίνητα



Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τη γνωστοποίηση ότι η Περιφέρεια Αττικής, η οποία δαπανά 7,5 εκατομμύρια το χρόνο για πάγια μισθώματα αναζητά νέο κτίριο για να εντάξει σε ένα κτίριο όλες τις υπηρεσίες της που βρίσκονται διάσπαρτες στο λεκανοπέδιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Παγορόπουλος σε δήλωση του «θυμίζω, ότι, ήδη από τον Μάρτιο του 2013 (συνεδρίαση της 20.3.2013), ο εντολέας μου έχει αποδεχτεί προσφορά της Περιφέρειας ύψους 19.500.000 ευρώ για το (υπερμοντέρνο με εξαιρετικές ανέσεις και χώρους στάθμευσης) κτιριακό συγκρότημα της Κάντζας».

Η προσφορά δεν υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια, για άσχετους λόγους. Η επιστολή εστάλη ήδη στην περιφερειάρχη κα. Δούρου αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός διαγωνισμός για την ανεύρεση κτιρίου έχει κλείσει και βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης του κτιρίου.

Εξετάζεται σχετικό σχέδιο



Πάντως, πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών με τις οποίες μίλησε το zougla.gr ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα γνωστό πρόβλημα που πράγματι ταλαιπωρεί πολλούς ιδιώτες με οφειλές.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι ήδη εξετάζεται σχετικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο όταν κάποιος έχει χρέη, ανεξαρτήτως αν αυτά προέρχονται από οφειλές προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, θα έχει την δυνατότητα να εκχωρεί ακίνητο και ανάλογα με την αξία να γίνεται διαγραφή οφειλών.

Όπως ανέφεραν μάλιστα χαρακτηριστικά «Ούτως ή άλλως από την στιγμή που κάποιος χρωστάει, αν γίνει κατάσχεση τότε το ίδιο το Δημόσιο θα κάνει ακριβώς την ίδια διαδικασία. Θα το βγάλει δηλαδή σε πλειστηριασμό προκειμένου να το πουλήσει. Είναι στην ουσία το ίδιο πράγμα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης