Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για διπλασιασμό, στα 50 δισ. ευρώ, του ταμείου που έχει σχεδιαστεί για τη στήριξη των εθνικών νομισμάτων των εκτός ευρωζώνης χωρών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων διπλωματών.

Στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε κείμενο κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο καλωσορίζεται η «πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει πρόταση για διπλασιασμό της οροφής του μηχανισμού διευκόλυνσης για αρωγή στα ισοζύγια πληρωμών», είπαν στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA, πηγές προσκείμενες στη Σύνοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς δημοσιευμάτων ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει έναν αντίστοιχο μηχανισμό διευκόλυνσης για τη διάσωση των χωρών της ευρωζώνης, που διατρέχουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας. «Αυτή η βοήθεια δεν μπορεί να δοθεί στα μέλη της ευρωζώνης. Η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το απαγορεύει. Δεν μπορεί να συμβεί η χρεοκοπία μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης