Διπλός φόρος στα αγροτεμάχια από το 2017

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016, 08:04
Διπλός φόρος στα αγροτεμάχια από το 2017
Ολοκληρώνεται σήμερα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στους ατομικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxis θα γίνει τα επόμενα 24ωρα, καθώς πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένες τεχνικές διαδικασίες.

Το 2017, περίπου 3,6 εκατ. φορολογούμενοι, εκτός από τον κύριο φόρο στα αγροτεμάχια, θα επιβαρυνθούν με συμπληρωματικό φόρο, εάν η συνολική αντικειμενική αξία της περιουσίας τους ξεπερνά τις 200.000 ευρώΌπως αποκαλύπτουν ωστόσο τα νέου τύπου εκκαθαριστικά, υπόδειγμα των οποίων που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την ονομασία «Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Ν. 4223/2013», ο φόρος ακινήτων από το 2017 θα πάρει αρνητική τροπή για τα αγροτεμάχια και όλες τις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, στο έντυπο της εκκαθάρισης του φετινού ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται ορισμένες αλλαγές, οι οποίες αν και εκ πρώτης όψεως μοιάζουν «αθώες», μόνο τέτοιες δεν είναι.

Στη νέα μορφή του εντύπου και ειδικότερα στον πίνακα 2 όπου δηλώνονται οι εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις (όπως είναι τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, τα χωράφια, οι βοσκότοποι, οι ιδιωτικές δασικές εκτάσεις κ.α.) προστέθηκαν δύο νέες στήλες με αύξοντα αριθμό 25 και 26, οι οποίες αφορούν στην Αρχική ή Ειδική Βασική Αξία (ΑΒΑ ή ΕΒΑ) κάθε εκτός σχεδίου έκτασης. Εκεί θα εμφανιστεί ουσιαστικά η αντικειμενική αξία κάθε αγροτεμαχίου βάση της οποίας θα υπολογιστεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ τον επόμενο χρόνο.

Έτσι, τον επόμενο χρόνο, εκτός από τον κύριο φόρο στα αγροτεμάχια (περίπου 1 έως 16 ευρώ ανά στρέμμα) που θα πληρώσουν, οι περίπου 3,6 εκατ. ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα επιβαρυνθούν και με συμπληρωματικό φόρο, εφόσον η συνολική αντικειμενική αξία της περιουσίας τους ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Το νέο εκκαθαριστικό:


Σημειώνεται ότι εφέτος η μείωση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά περίπου 10 με 15%. Ωστόσο, το όφελος από τη μείωση αυτή εξανεμίστηκε όσον αφορά στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ καθώς και της αύξησης των συντελεστών υπολογισμού του σχετικού φόρου.

Δεδομένης της επιβολής συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στις εκτός σχεδίου εκτάσεις, το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους από την αρχή του επόμενου έτους να προχωρήσουν χωρίς πρόστιμο σε διορθώσεις και τροποποιήσεις των χαρακτηριστικών των εκτός σχεδίου εκτάσεις που διαθέτουν (πίνακας 2 του Ε9).

Οι αλλαγές στο εκκαθαριστικό 

Το χρώμα του εκκαθαριστικού από κίτρινο έγινε πράσινο και σε αυτό αναλύεται με κάθε λεπτομέρεια πώς προέκυψε ο φόρος. Το νέο έντυπο ενσωματώνει ακόμη περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.

Ειδικότερα:

1. Στον πίνακα 1 (όπου δηλώνονται τα κτίσματα) έχουν προστεθεί οι ακόλουθες στήλες:

- Στήλη 1 (αύξων αριθμός)
- Στήλη 5 (ένδειξη ΑΠΑΑ)
- Στήλη 23 (Τιμή ζώνης)
- Στήλη 24 (Συνολική τιμή εκκίνησης οικοπέδου)
- Στήλη 25 (Τιμή εκκίνησης)

2. Στον πίνακα 2 (όπου δηλώνονται τα αγροτεμάχια) έχουν προστεθεί οι ακόλουθες στήλες:

- Στήλη 1 (αύξων αριθμός)
- Στήλη 25 (αρχική Βασική Αξία κύριου φόρου)
- Στήλη 26 (αρχική βασική αξία ή ειδική βασική αξία συμπληρωματικού φόρου)

Στο νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦιΑ, εντοπίζονται και άλλες αλλαγές:

- Έχει ενσωματωθεί η «ταυτότητα οφειλής» πληροφορία απαραίτητη για την πληρωμή είτε μέσω τράπεζας είτε μέσω e-banking.
- Αναγράφονται αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων (η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τέλος Ιανουαρίου)
- Έχει ενσωματωθεί πίνακας που συγκεντρώνει την πληροφορία για την αξία της περιουσίας τόσο των κτισμάτων όσο και των αγροτεμαχίων.
- Γίνεται εμφανές αν κάποιος δικαιούται έκπτωση φόρου επειδή πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
- Υπάρχει πεδίο ειδοποιήσεων για επισημάνσεις ειδικού περιεχομένου προς τους ιδιοκτήτες (π.χ σε περιπτώσεις όπου ο υπολογισμός του φόρου έχει γίνει βάσει παραδοχών).

Σύμφωνα με πηγές της φορολογικής διοίκησης η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα γίνει νωρίτερα από τη Δευτέρα 29 Αυγούστου.

Σημειώνεται πως η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2016 και η τελευταία μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2017. 


Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016, 11:50