Δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία της Κίνας λόγω...υποβάθμισης

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011, 07:28
Δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία της Κίνας λόγω...υποβάθμισης
Έντονη είναι η ανησυχία στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα πολιτικά όργανα της Κίνας σχετικά με τις συνέπειες από την πρόσφατη υποβάθμιση του αξιόχρεου των Η.Π.Α., από τον οίκο αξιολόγησης «Standard & Poor’s», στις Ασιατικές Αγορές. Η Λαϊκή Ημερησία, όργανο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, προειδοποίησε σήμερα ότι οι ασιατικές εξαγωγικές οικονομίες ενδέχεται να αποτελέσουν τα μεγαλύτερα θύματα των εντεινόμενων οικονομικών προβλημάτων των Η.Π.Α.. Αν και οι αξιωματούχοι στο Πεκίνο παραμένουν δημοσίως σιωπηλοί σχετικά με το πλήγμα που υπέστησαν οι Η.Π.Α. όταν υποβαθμίστηκαν από τη βαθμίδα AAA σε AA+, η εφημερίδα δημοσιεύει ένα άρθρο που περιέχει δυσοίωνες προβλέψεις για τις συνέπειες της εξέλιξης για την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

«Η υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους των Η.Π.Α. αποτελεί ένα καμπανάκι κινδύνου για το διεθνές νομισματικό σύστημα, το οποίο κυριαρχείται από το δολάριο των Η.Π.Α.. Όπως φαίνεται όμως τα μεγαλύτερα θύματα μπορεί να μην είναι η ίδια η Αμερική, αλλά ορισμένες άλλες χώρες, οι οποίες εξαρτώνται από την εξωτερική ζήτηση προκειμένου να συσσωρεύουν εθνικό πλούτο: είτε ασιατικά έθνη που βασίζονται στην εξαγωγή αγαθών, ή έθνη της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, καθώς και η Ρωσία, που εξαρτώνται από τις εξαγωγές πόρων. Στις χώρες που κινδυνεύουν περιλαμβάνεται και η Κίνα η μεγαλύτερη κάτοχος αμερικανικών ομολόγων στον κόσμο», αναφέρεται.

«Όλες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο το ομολογιακό χρέος των Η.Π.Α. που διακρατούν να υποστεί ραγδαία μείωση της αξίας του, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της ρευστότητας», προστίθεται.
Το κείμενο αυτό, όπως και ένα σχόλιο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Νέα Κίνα το Σάββατο, δεν αποτελούν την επίσημη κυβερνητική αντίδραση της Κίνας, αλλά απηχούν τις προειδοποιήσεις διαμορφωτών πολιτικής στο Πεκίνο σχετικά με το ότι η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να διαφοροποιήσει τους πόρους της. Πολλές χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές εξαρτώνται από τις καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών. Το εμπορικό έλλειμμα των Η.Π.Α. έναντι της Κίνας έφθασε τα 273 δισ. το 2010, ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Εν τω μεταξύ το Πεκίνο έχει καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να προστατεύσει τις επενδύσεις της Κίνας σε δολάρια, που εκτιμάται ότι συνολικά φθάνουν τα δύο τρίτα των 3,2 τρισ. δολαρίων των κινεζικών συναλλαγματικών αποθεμάτων, των μεγαλύτερων παγκοσμίως. Τα προβλήματα μάλιστα του χρέους ενδέχεται να αναγκάσουν την Ουάσιγκτον να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο τη νομισματική της πολιτική προχωρώντας σε ένα τρίτο γύρο τυπώματος χρήματος.

«Αυτό θα μπορούσε να σταματήσει την μείωση της αξίας των ομολόγων των Η.Π.Α. αλλά θα οδηγούσε επίσης σε υποτίμηση του δολαρίου και της απόδοσής του, πλήττοντας την αξία του μεγάλου όγκου των πόρων σε δολάρια που διακρατούν πιστώτριες χώρες», συμπληρώνεται στο άρθρο της εφημερίδας.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011, 07:42