Το δημόσιο χρέος της Κύπρου αλλά και η ανεργία αναμένεται να καταγράψουν σημαντική αυξητική τάση, επισημαίνεται στην έκθεση του μηχανισμού παρακολούθησης (ΕΜΕ) της Κομισιόν, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και τρόικας για την τελική συμφωνία του μνημονίου.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι, τον Μάιο του 2012, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές ανισορροπίες, ιδίως όσον αφορά στις εξελίξεις που σχετίζονται με την εξωτερική της θέση, τα δημόσια οικονομικά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται ότι, στον πίνακα με τους αναθεωρημένους δείκτες, αρκετοί είναι πάνω από τα ενδεικτικά όρια, όπως αυτοί για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της χώρας, το μερίδιο στην αγορά εξαγωγών, τη ροή πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα, το χρέος του ιδιωτικού τομέα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης.

Η έκθεση υποδεικνύει ότι οι απώλειες στο μερίδιο αγοράς των εξαγωγών οφείλονται κυρίως στο ισοζύγιο αγαθών που διατηρεί πτωτική τάση, ενώ η Κύπρος συνεχίζει να καταγράφει πλεονάσματα στον τομέα των υπηρεσιών εμπορίου. Σύμφωνα με την έκθεση, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να μειωθεί κατά τα επόμενα χρόνια.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι απώλειες ανταγωνιστικότητας τιμών και κόστους έχουν σημειώσει πρόσφατα μια χαλάρωση, ενώ το «πάγωμα» μισθών στον δημόσιο τομέα συνέβαλε στη συγκράτηση των μισθών στον ιδιωτικό και σε κλάδους που έχουν να κάνουν με τις εξαγωγές. Επίσης, προστίθεται ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για στήριξη της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας δεν έχουν υλοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Κύπρου (με αρνητικό πρόσημο) επιδεινώνεται με γοργούς ρυθμούς, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τη βιωσιμότητα της εξωτερικής θέσης της χώρας.

Η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της χώρας έχει επιδεινωθεί λόγω του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και εξαιτίας των ζημιών που κατέγραψαν οι τράπεζες στο εξωτερικό, όπως επισημαίνεται. Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, σημειώνεται ότι είναι πάνω από το όριο της Συνθήκης και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Αναφορικά με την ανεργία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι έχει σημειώσει σημαντική αύξηση πρόσφατα και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Επίσης, αναφέρει ότι περαιτέρω επιπτώσεις από την έκθεση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου στην Ελλάδα, αλλά και τυχόν επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα αυξήσουν τους κινδύνους και θα καταστήσουν τη διαρθρωτική προσαρμογή ακόμη πιο δύσκολη.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης