Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, η αμερικανική οικονομία είναι βυθισμένη στην πλέον επώδυνη κρίση από την περίοδο της μεγάλης ύφεσης, όπως έρχονται να επιβεβαιώσουν τα αναθεωρημένα στοιχεία της κυβέρνησης.

Τα καλά νέα είναι ότι όλοι σχεδόν συμφωνούν πως τα χειρότερα έχουν πλέον παρέλθει. Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, προειδοποιεί ότι η ουσιαστική ανάκαμψη δεν θα έρθει σύντομα. Σε αυτό συμφωνούν και οι αναλυτές, με ορισμένους να προβλέπουν διατήρηση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα έως το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, το αμερικανικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα κατά 3,9%, καταγράφοντας έτσι τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 27 ετών.

Μπορεί τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2009 να ήταν καλύτερα του αναμενόμενου (συρρίκνωση 1%), η εικόνα ωστόσο των δύο προηγούμενων τριμήνων ήταν πολύ χειρότερη απ’ όσο αρχικά είχε υπολογιστεί.

Μεγάλο ήταν το πλήγμα τόσο στις καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν στο 70% της οικονομίας, όσο και στην κατασκευαστική δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έσπευσε χθες να τονίσει ότι θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη «πολλοί μήνες» έως ότου η οικονομία αναρρώσει πλήρως, κάτι το οποίο, όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει χωρίς βελτίωση των συνθηκών στο μέτωπο της απασχόλησης. «Η ιστορία μάς έχει αποδείξει ότι δεν μπορούμε να έχουμε οικονομική ανάκαμψη, χωρίς να έχουμε νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, υπογράμμισε τη σημασία συγκράτησης των ελλειμμάτων. Επιφυλακτικός ως προς τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας εμφανίστηκε, εν τω μεταξύ, και ο γενικός διευθυντής της Pimco, Πολ Μακόλεϊ. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι πραγματικός και θα επιμείνει για αρκετό διάστημα ακόμη. Υπό τις συνθήκες αυτές, ο κ. Μακόλεϊ εκτιμά ότι ο Μπεν Μπερνάνκι δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων πριν από το 2011.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης